ИНФРОРМАЦИЈЕ О ТЕСТРАЊУ НА KОВИД 19 RT-PCR МЕТОДОМ (БРИС ГРЛА И НОСА) О ТРОШКУ ДРЖАВЕ У ДОМУ ЗДРАВЉА НИШ

 
У Дому здравља Ниш тестирање методом RT-PCR (брис грла и носа) на КОВИД 19 о трошку државе могу да ураде особе по следећим индикацијама:
I У ЗДРАВСТВЕНОЈ СТАНИЦИ ,,ДУВАНИШТЕ“
сваког радног дана и суботом и недељом од 07:00-20:00 часова
1. Особе са симптомима акутне респираторне болести [повишена температура (>37 C°) и један од клиничких знакова и симптома кашаљ, краткоћа даха и отежано дисање], без друге етиологије која у потпуности објашњава клиничку слику болести;
2. Особе код којих је претходно потврђена болест COVID-19, након спроведеног лечења и регресије симптома и знакова болести:
· Прво узимање бриса за тестирање се врши у болничким условима и ако је тест негативан, особа се отпушта у кућну изолацију у трајању од 14 дана. Након истека периода кућне изолације, потребно је спровести још једно тестирање. Два негативна теста на присуство SARS- CoV-2генома вируса означавају оздрављење од COVID-19.
II У БОКСУ ЛАБОРАТОРИЈЕ У ПОДРУМУ ДОМА ЗДРАВЉА НИШ
сваког радног дана и суботом од 11:00-14:00 часова
1. Особе које треба да се хоспитализују на одељења хематологије, пулмологије, ендокринологије, хирургије, интeрвентне кардиологије и мешовита интернистичка одељења;
2. Особе које се упућују на дијагностичке и терапијске процедуре на респираторном и горњем дигестивном тракту (бронхоскопија, гастроскопија, спирометрија…)
3. Здравствени радници који су имали блиски контакт2 са потврђеним случајем COVID-19, а да при томе нису користили стандардне мере личне заштите (хируршка маска, рукавице);
4. Особе које се смештају у домове за стара лица и установе колективног смештаја особа које припадају вулнерабилној популацији
5. Блиски контакт са потврђеним случајем COVID-19 у периоду до два дана пре појаве симптома или 14 дана након почетка симптома код потврђеног случаја COVID-19;
6. Држављани Републике Србије који нису испуњавали услове дефинисане индикацијама за RT-PCR тестирање, али су резултати серолошког тестирања (спроведеном о трошку државе или у комерцијалне сврхе) показали присусутво IgM антитела.
7. Особе код којих је брзим тестом детекција антитела на КОВИД 19доказано присуство IgM антитела сматрају се суспектним на присуство акутне инфекције и код њих се даље спроводи тестирање RT-PCR методом.
Резултати тестирања подижу се након телефонског обавештења на инфопулту Дома здравља Ниш.
ОБЈАШЊЕЊЕ ШТА СЕ СМАТРА БЛИСКИМ КОНТАКТОМ
2 Блиским контактом се сматра особа која испуњава један од наведених услова:
· Лице коjе је боравило у истој затвореној просторији са потврђеним случајем COVID-19 (на радном месту, у домаћинству, учионици, скуповима), у периоду до два дана пре појаве симптома или 14 дана након почетка симптома код оболелог.
· Лице које је боравило у непосредној близини (на удаљености <2 метра, у временском периоду дужем од 15 минута) особе са потврђеним COVID-19, у периоду до два дана пре појаве симптома или 14 дана након почетка симптома код пацијента.