ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ ЗА СЕРОЛОШКО ТЕСТИРАЊЕ НА КОВИД-19 НА ЛИЧНИ ЗАХТЕВ ДОМУ ЗДРАВЉА НИШ

Помоћник директора Дома здравља Ниш Данијела Нешић у изјави за ТВ „ПРВУ“ говорила је о одлуци Кризног штаба Србије и почетку серолошког тестирања за грађане на лични захтев којим могу да се открију антитела на корона вирус, и да је Дом здравља Ниш почео са тестирањем од 01.06.2020. године за које владе велико интересовање.
У Дому здравља Ниш серолошко тестирање на корона вирус ради се у периоду од 07:00 до 11:00 часова у просторијама Службе за лабораторијску дијагностику у подруму централног објекта,,од 11:00-20:00 часова на првом спрату Дома здравља Ниш, у задњем боксу Службе за лабораторијску дојагностику и од 07:00-12:30 часова суботом и недељом. Капацитет лабораторије је 800 тестова дневно. Грађани са собом морају да донесу признаницу као доказ да су извршили уплату од 1.200,00 динара на жиро рачун број 840-17750-34 Републичког фонда за здравствено осигурање.
За овај тест узима се крв из вене, није потребна претходна припрема и грађани крв могу да дају у било које доба дана. Резултат је познат и издаје се за 1 сат. Уколико је резултат позитиван на IgM антитела, те особе се позивају на тестирање PСR методом.
На тај начин грађани могу да испитају да ли имају антитела на корона вирус и да ли су били у контакту са вирусом у претходном периоду. Ова врста тестирања позната је и као серолошко тестирање и моћи ће да се обави у свим домовима здравља, институтима и заводима за јавно здравље, Заводу за заштиту здравља радника железнице и Заводу за заштиту здравља студената.