Саветовалиште за дијабетес

Активности Саветовалишта за дијабетес можете погледати овде

Радно време:

Сваког радног дана од 08:00 до 14:00 часова.
Тел: 018/503 606
мејл: savetovalistezadijabetes@gmail.com
Адреса: ул. Војводе Танкосића 15 18000 Ниш


Координатор: Мр.сци. др Данијела Цветковић- специјалиста опште медицине
Одговона особа: Вдн Снежана Јовић – виши дијететичар нутрициониста

Саветовалисте за дијабетес отворено је 29.07.2015. године и ради у просторијама Центра за превентивне здравствене услуге Службе за здравствену заститу одраслих (приземље Дома здравља Ниш).

Саветовалиште за дијабетес формирано је на предлог Министра здравља и Републичке стручне Комисије за превенцију и контролу шећерне болести Министарства здравља Републике Србије.
Здравствени радници који раде у Саветовалишту за дијабетес су: 8 лекара специјалиста опште медицине; 2 дијететичара;1 специјалиста хигијене; 2 медицинске сестре и 1 интерниста.

Пацијенти обухваћени саветовалишним радом су:

  • оболели од дијабетеса
  • инсулин зависни пацијенти
  • пацијенти са интолеранцијом глукозе
  • гојазни пацијенти
  • хипертоничари
  • пацијенти са хиперлипидемијама
  • чланови породице оболелог од дијабетеса

Рад у Саветовалишту за дијабетес, првенствено се базира на превенцији компликација и указивање на здраве стилове живота (правилна исхрана код дијабетичара, значај физичке активности у регулацији дијабетеса).

Здравствена предавања за пацијенте се одржавају задњег петка у месецу од 13:00 часова у просторијама Центра за превентивне здравствене услуге. Тематски се обухватају како превентивне теме тако и теме које су од интереса за сам ток лечења као што је обука за самодавање инсулина, обука за самоконтролу гликемије у кућним условима а самим тим и обука за израду профила гликемије.

Велики значај даје се лечењу и превенцији гојазности (као фактору ризика за настанак дијабетеса и КВБ) као и на важност престанка пушења.