ТЕСТИРАЊЕ НА COVID-19 ИНФЕКЦИЈУ RT-PCR МЕТОДОМ У ЗДРАВСТВЕНОЈ СТАНИЦИ ,,ДУВАНИШТЕ“ ДОМА ЗДРАВЉА НИШ

У здравственој станици ,,Дуваниште“ Дома здравља Ниш сваког радног дана, суботом и недељом од 07:00-20:00 часова од 11.06.2020. године радиће се тестирање на COVID-19 инфекцију RT-PCR методом.
О трошку државе по индикацијама:
1. Особе са симптомима акутне респираторне болести [повишена температура (>37 C°) и један од клиничких знакова и симптома кашаљ, краткоћа даха и отежано дисање], без друге етиологије која у потпуности објашњава клиничку слику болести;
2. Особе код којих је претходно потврђена болест COVID-19, након спроведеног лечења и регресије симптома и знакова болести:
· Прво узимање бриса за тестирање се врши у болничким условима и ако је тест негативан, особа се отпушта у кућну изолацију у трајању од 14 дана. Након истека периода кућне изолације, потребно је спровести још једно тестирање. Два негативна теста на присуство SARS- CoV-2генома вируса означавају оздрављење од COVID-19.
На лични захтев, по индикацијама:
1. Држављани републике Србије који напуштају територију Републике Србије а неиспуњавају индикације за тестирање о трошку државе. Могу се тестирати RT-PCR методом зависно од услова који су прописани у земљи где особа путује.
2. Сви путници у међународном саобраћају који напуштају територију Републике Србије Могу се тестирати RT-PCRметодом зависно од услова који су прописани у земљи где особа путује.
3. Групни захтеви лица запослених у правном субјекту. Могу се тестирати RT-PCR методом уз претходну најаву и потврду лабораторија да имају капацитет да обраде узорке.
4. Појединачни захтеви (RT-PCRметода).
Пацијенти који се тестирају на лични захтев у обавези су да понесу уплатницу као доказ да су средства уплаћена на жиро рачун Републичког завода за здравствено осигурање.