СВЕТСКИ ДАН ХРАНЕ У ДОМУ ЗДРАВЉА НИШ

У централном холу и холу саветовалишног дела Службе за здравствену заштиту деце и школске деце Дома здравља Ниш, данас је обележен је Светски дан хране. Тим Службе поливалентне патронаже, Саветовалишта за младе и Развојног саветовалишта пригодном акцијом уз поштовање свихпрепоручених епидемиолошких мера, указали су на значај правине исхране уз поделу савета и здравствено-промотивног материјала.
1. Одржавајте хигијену!
Обавезно перите руке сапуном и водом пре и током припреме хране.
Оперите руке сапуном и топлом водом после употребе тоалета.
Оперите и дезинфикујте све радне површине и прибор који сте користили за припрему хране.
Заштитите намирнице од инсеката и глодара.
ЗАШТО?
Бројни микроорганизми се налазе у земљи, води, ваздуху, али и животињама и људима. Њих има на рукама, крпама за брисање, сунђерима, прибору за јело, даскама за припрему хране. Они се преносе директним контактом приликом припреме хране и тако могу да доведу до појаве различитих болести које се преносе храном.
2. Одвојте свеже и кувано!
Увек одвајајте месо и рибу од осталих намирница приликом припреме.
За припрему свежих намирница користите посебан прибор и даске за сечење.
Чувајте храну у добро затвореним посудама да бисте избегли контакт између свеже и већ припремљене хране.
ЗАШТО?
Свеже намирнице, а посебно месо, риба и морски плодови и њихови сокови, могу да саџе опасне микроорганизме који се могу пренети на друге намирнице приликом припреме и чувања.
3. Кувајте довољно!
Кувајте храну темељно, посебно месо, живину, јаја и морске плодове.
Пустите да супа и чорба ври неколико минута да бисте били сигурни да је температура премашила 700Ц. Уверите се да су сокови из термички обрађених меса и рибе бистре боје, а никако ружичасти. Идеално је за проверу температуре користити термометар.
Раније припремљену храну прокувајте пре употребе.
ЗАШТО?
Довољно дуга термичка обрада (кување или печење) уништава микроорганизме који могу бити опасни по здравље. Кување на температури преко 70ºЦ чини храну безбеднијом за употребу.
4. Чувајте храну на безбедним температурама!
Не остављајте скувану храну на собној температури дуже од два сата.
Све свеже и скуване намирнице које се брзо кваре неопходно је чувати у фрижидеру (пожељно је на температури до 50Ц).
Приликом отапања замрзнутих намирница прво их ставите у фижидер неколико сати, а тек онда отапајте на собној температури.
ЗАШТО?
Микроорганизми могу да се размножавају веома брзо уколико се храна чува на собној температури. Ако су пак температуре испод 50Ц или преко 600Ц размножавање већине микроорганизама је успорено или заустављено.
5. Користите исправну воду и свеже намирнице!
Користите исправну воду са чесме или флаширану воду за пиће или припрему хране.
Бирајте свеже намирнице.
Добро оперите поврће и воће под млазом хладне воде пре чишћења и употребе.
Проверите датум производње и рок трајања намирница на паковању.
ЗАШТО?
Ако је вода узета са извора који није испитан и садржи микроорганизме они могу да наруше здравље. Правилан одабир намирница, њихово прање и љуштење смањује ризик од заразе.