НОВЕ ИНДИКАЦИЈЕ ЗА ТЕСТИРАЊЕ НА COVID-19 ИНФЕКЦИЈУ RT-PCR МЕТОДОМ О ТРОШКУ ДРЖАВЕ У ДОМУ ЗДРАВЉА НИШ

У складу са одлуком Кризног штаба од 05.06.2020. године усвојене су нове индикације за обављање тестирања на COVID-19 инфекцију методом RT-PCR о трошку државе. Тестирање се у Дому здравља Ниш спроводи у:

I У ЗДРАВСТВЕНОЈ СТАНИЦИ ,,ДУВАНИШТЕ“

сваког радног дана и суботом и недељом од 07:00-20:00 часова

 

1. Особе са симптомима акутне респираторне болести [повишена температура (>37 C°) и један од клиничких знакова и симптома кашаљ, краткоћа даха и отежано дисање], без друге етиологије која у потпуности објашњава клиничку слику болести;

2. Особе код којих је претходно потврђена болест COVID-19, након спроведеног лечења и регресије симптома и знакова болести:

• Прво узимање бриса за тестирање се врши у болничким условима и ако је тест негативан, особа се отпушта у кућну изолацију у трајању од 14 дана. Након истека периода кућне изолације, потребно је спровести још једно тестирање. Два негативна теста на присуство SARS- CoV-2 генома вируса означавају оздрављење од COVID-19.

 

II У БОКСУ ЛАБОРАТОРИЈЕ У ПОДРУМУ ДОМА ЗДРАВЉА НИШ

сваког радног дана и суботом од 11:00-14:00 часова

 

1. Особе које се смештају у домове за стара лица и установе колективног смештаја особа које припадају вулнерабилној популацији.

2. Држављани Републике Србије који нису испуњавали услове дефинисане индикацијама за RT-PCR тестирање, али су резултати серолошког тестирања (спроведеном о трошку државе или у комерцијалне сврхе) показали присусутво IgM антитела.

3. Особе код којих је брзим тестом детекција антитела на КОВИД 19 доказано присуство IgM антитела сматрају се суспектним на присуство акутне инфекције и код њих се даље спроводи тестирање RT-PCR методом.

 

Резултати тестирања подижу се након телефонског обавештења на инфопулту Дома здравља Ниш.