AКЦИЈА ОБЕЛЕЖАВАЊА СВЕТСКОГ ДАНА БОРБЕ ПРОТИВ ХИВ ИНФЕКЦИЈЕ

Поводом обележавања Светског дана борбе против ХИВ инфекције, Дом здравља Ниш-Служба за здравствену заштиту деце и школске деце дана 01.12.2021. године у периоду од 11:00 до 13:00 часова у саветовалишном делу службе организује акцију. Млади ће имати прилику да од здравствених професионалаца науче нешто о ХИВ инфекцији, да поставе питања и отклоне све недоумице везане за ову болест. У току акције биће подељене едукативне брошуре.
Шта је ХИВ, а шта СИДА (AIDS)
АИДС је крајњи, узнапредовали стадијум инфекције узроковане ХИВ-ом. Настаје услед оштећења одбрамбене моћи организма коју проузрокује HIV. ХИВ припада породици спорих вируса (лентивируси), који напада и постепено уништава имуни систем људи. Овим вирусом могу се заразити само људи и он се преноси искључиво међу људима.
ХИВ се не преноси са људи на животиње или биљке и обрнуто, нити путем предмета, храном, водом, ваздухом, односно уобичајеним социјалним контактима међу људима. Пренос вируса дешава се само контактом оштећене коже или служокоже са зараженим телесним течностима (крвљу, гениталним секретима) или путем мајчиног млека.
Како се преноси ХИВ?
ХИВ се преноси на три главна начина:
• Сексуланим односом без заштите – без употребе кондома (вагинални, анални или орални секс).
• Са инфициране мајке на дете (у току трудноће, у току порођаја, дојењем).
• Преко заражене крви, најчешће разменом игала и шприцева и другог прибора за ињектирање дроге.
Важно је тестирати се што пре, јер у случају да се утврди постојање ХИВ инфекције, пре ће се започети одговарајућа терапија и тиме значајно продужити живот, а могуће је предузети мере да се заштите и други.
Шта је потребно знати о тестирању на ХИВ
• Тестирање на ХИВ је једноставно и не одузима много времена, а резултати се добијају релативно брзо. Тестирање на ХИВ је поверљиво, анонимно и бесплатно, а није потребна здравствена књижица, односно упут од лекара.
• Једино тестирањем на ХИВ се може утврдити да ли је особа инфицирана ХИВ-ом, ниједан други начин то не омогућује.
• Неопходно је да протекне до два месеца од ризичног контакта да би се могло тестирањем утврдити да је нека особа инфицирана ХИВ-ом (позитиван тест на специфична антитела на ХИВ). Пре истека овог времена, може се десити да резултати теста на ХИВ буду негативни, иако је особа заражена. Пре истека наведеног временског периода, заражена особа може пренети вирус иако резултати теста показују да је ХИВ негативна.
Највећи број заражених ХИВ-ом тестира тек у узнапредовалом стадијуму инфекције, умањује шансе за квалитетнији и дуг живот са ХИВ-ом, а повећава ризик да је инфицирана особа у међувремену била преносилац вируса на друге особе. Нажалост, мало је и оних који знају да се са ХИВ-ом данас живи и да благовремено откривање инфекције омогућава квалитетно лечење и дуг живот. У последњој декади број особа које живе са ХИВ-ом је порастао за 17%.