ЗДРАВА ФИЗИЧКА АКТИВНОСТ У ПЕРИОДУ ПАНДЕМИЈЕ КОРОНА ВИРУСА

извор: www.zjz.org.rs
 
Редовне физичке активности у периоду пандемије Корона вируса су веома важне али у исто време и изазовне. Период ванредног стања и ограниченог физичког кретања су довели до тога да су се људи минимално бавили физичком активношћу.Укидање ванредног стања даје нам могућност и обавезу да будемо физички што активнији тј да се што више крећемо и будемо у покрету. Физичка активност побољшава снагу и издржљивост мишића, равнотежу, флексибилност и кондицију. Редовна физичка активност позитивно утиче на ментално здравље, поправља расположење и смањује анксиозност и депресију.
 
Физичка активност је дефинисана као свако телесно кретање које производи скелетни мишић а који захтева трошење енергије. Физичка активност укључује вежбање као и друге активности које подразумевају телесно кретање и обављају се као део игре, рада, активног превоза, кућних послова и рекреативних активности. Физичке активности се могу предузимати на послу као и у кућним условима, тако да сви облици активности могу да омогуће здравствене користи ако се редовно спроводе, довољно трају и имају свој интезитет.
 
Физичка неактивност један је од водећих ризика за појаву масовних хроничних незаразних болести у свету. Неупражњавање физичке активности повећава ризик од малигних болести, кардиоваскуларних болести, мозданог удара за 20-30% те скраћује животни век за 3-5 година. Физичка неактивност оптерећује друштво кроз скривене и растуће трошкове медицинске неге и губитак продуктивности. Свака физичка активност је из тог разлога важна за наше здравље па макар и у трајању 3-5 минута у облику истезања после дуготрајног седења. Оваква активност може да допринесе смањењу напетости у мишићима, побољшању циркулације као и бољем раду мишића.
 
Имајући у виду да смо у периоду Пaндемије Корона вируса и његовог преношења те да се бављењем физичком активности ослобађају секрети и капљице које потичу из респираторног тракта и са коже, препорука је да се физичка активност одвија на отвореном простору где нема пуно људи у окружењу. Ковид-19 озбиљно утиче на наше друштво и на свакодневни живот свих. Иако су поштовање физичке дистанце и боравак у кући веома важни за спречавање ширења корона вируса, постоји простор за сигурну фзичку активност вожње бицикла.
 
Предности вожње бициклом у доба Короне су:
 
– избегавање градског превоза – Заштита и себе и других
 
– боравак на отвореном мањи ризик од инфекције
 
– боље психофизичко стање
 
Вожња бициклом да би била сигурна значи да треба да се придржавамо одређених мера тј да се пре вожње за време вожње и након вожње адекватно заштитимо.
 
-ПРЕ И НАКОН СВАКЕ УПОТРЕБЕ БИЦИКЛА ПАЖЉИВО ДЕЗИНФИКУЈТЕ СВЕ ДЕЛОВЕ КОЈЕ ДОДИРУЈЕТЕ (ПРЕ ВОЖЊЕ -ОБАВЕЗНО ОПЕРИТЕ ИЛИ ДЕЗИНФИКУЈТЕ РУКЕ!
-ТРУДИТЕ СЕ ДА У ТОКУ ВОЖЊЕ НЕ ДОДИРУЈЕТЕ ЛИЦЕ РУКАМА!
-БИЦИКЛ ВОЗИТЕ САМИ ИЛИ У ДРУШТВУ ЧЛАНОВА ДОМАЋИНСТВА!
-ИЗБЕГАВАЈТЕ ВОЖЊУ У ГРУПИ!
-ИЗБЕГАВАЈТЕ ГУЖВУ И УСКЕ ТРАКЕ!
-ДРЖИТЕ АДЕКВАТНО ОДСТОЈАЊЕ
-НАКОН ВОЖЊЕ БИЦИКЛА, А ПРЕ УЛАСКА У КУЋУ ГУМE ОБАВЕЗНО ОПЕРИТЕ ИЛИ ДЕЗИНФИКУЈТЕ!
– НАКОН СВАКЕ ВОЖЊЕ ПОЖЕЉНО ЈЕ ДА СЕ ИСТУШИРАТЕ, – ПРОМЕНИТЕ ОДЕЋУ, ОЧИСТИТЕ РУКАВИЦЕ, КАЦИГЕ, НАОЧАРЕ И ДРУГУ ОПРЕМУ ИЛИ ОДЕВНЕ ПРЕДМЕТЕ КОЈЕ СЕ КОРИСТИЛИ!