СВЕТСКИ ДАН МЕНТАЛНОГ ЗДРАВЉА – 10. ОКТОБАР 2020.г. ОБЕЛЕЖИЋЕ СЕ У ХОЛУ ДОМА ЗДРАВЉА НИШ

 

Скоро милијарду људи живи са неким менталним поремећајем, три милиона људи умре сваке године од последица злоупотребе алкохола, док на сваких 40 секунди једна особа изврши самоубиство. Поред тога, пандемија ЦОВИД-19 која је погодила милијарде људи широм света, оставила је дугорочне последице по ментално здравље.
Током пандемије COVID -19 земље су пронашле иновативне начине за пружање услуга у циљу заштите менталног здравља, а никле су и иницијативе за јачање психосоцијалне подршке оболелима од менталних поремећаја.
Овогодишња кампања поводом обележавања Светског дана менталног здравља организује се на иницијативу Светске федерације за ментално здравље, организације Уједињени за глобално здравље и Светске здравствене организације у партнерству са министарствима здравља и организацијама цивилног друштва широм света. Ове године је обележавање Светског дана менталног здравља, уз слоган: „Покрет за ментално здравље: хајде да инвестирамо у ментално здравље”, посвећено заговарању за повећање инвестиција у ментално здравље, с обзиром на чињеницу да земље троше у просеку само 2% буџета намењеног здрављу на унапређење менталног здравља.
Тимови Развојног саветовалишта и Саветовалишта за младе у петак 09.10.2020. године cа почетком у 11:00 часова, у делу хола намењеном саветовалишном раду Службе за здравствену заштиту деце и школске деце Дома здравља Ниш, обележиће Светски дан менталног здравља пригодном акцијом уз поштовање свих епидемиолошких мера. Унапређење и очување менталног здравља читаве популације посебно деце и адолесцента, како би се појава менталних поремећаја спречила у току живота. У току акције, чланови тимова, делиће едукативни материјал са здравствено-васпитним садржајем.