СЕРОЛОШКО ТЕСТИРАЊЕ НА КОВИД-19 У ДОМУ ЗДРАВЉА НИШ

Помоћник директора Дома здравља Ниш Данијела Нешић у изјави за РТС, ТВ Зону плус и ТВ Белами говорила је о одлуци Кризног штаба Србије и почетку серолошког тестирања за грађане на лични захтев којим могу да се открију антитела на корона вирус. На тај начин грађани могу да испитају да ли имају антитела на корона вирус и да ли су били у контакту са вирусом у претходном периоду. Ова врста тестирања позната је и као ЕЛИСА тестирање и моћи ће да се обави у свим домовима здравља, институтима и заводима за јавно здравље, Заводу за заштиту здравља радника железнице и Заводу за заштиту здравља студената. За овај тест узима се крв из вене, није потребна претходна припрема и грађани крв могу да дају у било које доба дана.

Резултат теста биће познат већ у току дана. Цена теста је 1200,00 динара а уплата се врши на жиро рачун број 840-17750-34. Прималац је Републички фонд за здравствено осигурање.

У Дому здравља Ниш грађани могу да ураде серолошко тестирање на корона вирус у периоду од 07:00 до 11:00 часова у просторијама Службе за лабораторијску дијагностику у подруму централног објекта,од 11:00-20:00 часова на првом спрату Дома здравља Ниш, у задњем боксу Службе за лабораторијску дојагностику и од 07:00-12:30 часова суботом и недељом. Капацитет лабораторије је 800 тестова дневно. Грађани са собом морају да донесу признаницу као доказ да су извршили уплату од 1200,00 динара на жиро рачун РФЗО-а број 840-17750-34. За тестирање није потребна никаква припрема и резултати се издају за 1 сат. Уколико је резултат позитиван на IgM антитела, те особе се позивају на тестирање PСR методом.