ПРЕВЕНЦИЈА И РАНА ДИЈАГНОСТИКА ХИВ/АИДС-а –ТЕМА АКЦИЈЕ САВЕТОВАЛИШТА ЗА МЛАДЕ

У просторијама испред Саветовалишта за младе Дома здравља Ниш, реализована је акције поводом Светског дан борбе против сиде. Здравствени професионалци Саветовалишта, младима су делили савете и здравствено-промотивни материјал.
Већина новооткривених ХИВ позитивних особа је узраста 20–49 година (74%), од којих је свака четврта млада особа узраста 20–29 година. Најчешћи начин преноса инфекције је незаштићен сексуални однос.
Светска здравствена организација обележава Светски дан борбе против сиде од 1988. године. Она ради на томе да промовише важност да људи које живе са инфекцијом ХИВ-а имају право на превенцију и лечење, право доношења одлука у вези са својим здрављем, као и право на живот пун поштовања и достојанства без дискриминације. Поред тога, уколико се инфекција открије на време и ако се одмах крене са лечењем, особа оболела од ХИВ-а може несметано да живи.
Пет телесних течности у себи садрже довољну концентрацију вируса за могућу инфекцију људи. То су: крв, сперма, предејакуларна течност, вагинални секрет и мајчино млеко. Вирус се путем телесних течности трансмитује током аналног, вагиналног и оралног секса, путем трансфузије крви, коришћењем игала зависника од интравенске употребе дрога, преко плаценте и дојењем беба са мајке на новорођенче.