ПОСЛЕДИЦЕ ДРУШТВЕНИХ МРЕЖА

Данас је родитељима тешко да се изборе са дигиталним светом, те да своје дете отврате од претераног коришћења друштвених медија, који могу да му направе озбиљне проблеме, како здравствене, тако и физичке.
Друштвене мреже обузеле су наше животе и постале главни део нашег дана. Фејсбук, инстаграм, твитер, јутјуб, снепчет, тикток и друге бројне друштвене мреже имају велики број позитивних ефеката, али стварају и бројне проблеме. Када зрела одрасла особа користи неку од ових друштвених мрежа, тешко да ће јој она наштетити, али код младих личности, које су тек ушле у пубертет коришћење друштвених мрежа може да направи озбиљан проблем и чак доведе до најгорег.
Многи родитељи забринути су због утицаја друштвених мрежа на децу, а посебно на тинејџере, посебно ако се узму у обзир свакодневне трагичне вести које никако не иду у корист овим апликацијама. Међутим, чини се да се родитељи још увек нису прилагодили новонасталом проблему, те ни сами не знају како да својим наследницима помогну. Из тог разлога решили смо да се позабавимо овом темом и да на тај начин покушамо да помогнемо младим родитељима.
Друштвене мреже утичу и на најмлађе
Иако ће се овај текст бавити претежно старијом децом и тинејџерима, не смемо заборавити да друштвене мреже могу утицати и на најмађе. Последице које константно гледање у телефон може имати на млађу децу тек ће се испољавати када дете мало порасте. Чини се да, за сада, још нисмо дошли до тога да деца од четири или пет година имају приступ друштвеним мрежама, али свакако идемо ка томе, што ни у ком случају није добро.
Пре свега, константно гледање у телефон и компјутер са собом повлачи чињеницу да деца нису довољно физички активна, те да због тога могу да се суоче са озбиљним проблемом у координацији. Деци је потребно да се крећу, да покрећу руке и ноге и да увиђају како њихови покрети изгледају у реалном времену и простору. Она нису још потпуно свесна својих покрета, због чега се и дешава да се саплићу о своје ноге или да им ствари испадају из руку. Такође, често се дешава да деца у том узрасту немају добру процену дубине, те да им ствари изгледају ближе или даље него што реално јесу. Сигурни смо да можете да замислите у какве све опасне ситуације ово може да их доведе. Запамтите то и размислите о томе следећи пут кад детету будете хтели да дате телефон у руке да би се смирило. Да, игрице могу да имају позитиван утицај на координацију, али да би до тога дошло дете заиста мора да буде свесно себе и реалности, а то уз дружтвене мреже неће постићи.
Други проблем са којим ће се сусрети дете овог узраста које има приступ инстаграму јесте потпуно нереалан поглед на свет око себе и живот уопште. На инстаграму се мање или више сви фолирамо, све је доста лепше него што је у стварном животу и мада деца и треба да барем до неког доба буду уљуљкана у живот без проблема, инстаграм је ипак превише лоше решење. Натерајте дете да види праве боје, заволи праве укусе и осети праве мирисе, пре него што се увуче у реалност социјалних мрежа, ипак не стоји без разлога ограничењ 13+ у њиховим правилима коришћења.
Инстаграм има најгори утицај на адолесценткиње
Већ смо помало начели ову тему када смо писали о генералном утицају друштвених мрежа на људе, а тада смо већ могли да уочимо да људи због социјалних мрежа губе на самопоуздању. Ако то важи за одрасле људе, можете ли да замислите какав ће то утицај имати на вашу тинејџерку?
У једном истраживању британског Краљевског друштва за јавно здравље, које је спроведено на 1.500 младих испитаника од 14. до 24. године, показало се да инстаграм има најгори утицај на младе, а посебно на девојчице. Разлог лежи у томе што младе девојке пореде себе са нереалним представама и филтрираним верзијама стварности.
– Инстаграм неповољно утиче на представу о телу, на обрасце спавања и ствара код корисника страх да нешто пропуштају- био је један од закључака тог истраживања, стога су његови аутори упутили ову молбу сајтовима:
– Не тражимо од ових сајтова да забране ’фотошоп’ и филтере, него да дозволе људима да знају када је нека слика обрађена.
Лоша слика о себи код младих девојака довешће до ниског самопоуздања, које може водити озбиљним психичким и физичким болестима попут депресије, анорексије и булимије, које се као што већ и знате тешко лече. Ипак, родитељи својим принцезама могу помоћи. Активно се борите против лоше слике коју девојчице имају о себи. Подсећајте их колико су лепе, научите их како да воле себе и да истакну своју лепоту на прави начин и најважније научите их да је лепота оно што се налази унутра, њихово васпитање, образованост, начитаност и духовитост, те да популарност не значи ништа у поређењу са искреном љубављу, пријатељском или партнерском, која ће доћи када себе буду волеле довољно да могу да је прихвате. И не заборавите, иако се ово доста чешће дешава девојчицама и дечаци могу да се сусретну са истим проблемом, те је неопходно да и њима пружите пођеднаку емотивну подржку.
Изазови убијају младе
Овај поднаслов посебно је критичан јер је потпуно истинит. Безброј пута смо сви чули у медијима да је неко дете изгубило живот због изазова који је видело на друштвеним мрежама. Ти изазови данас постају све ближи руском рулету, а иако је данас то само редак екстрем, његови мање ектремни сродници нису ништа мање опасни.
Доста изазова младе тера на прерано сексуално сазревање, те се често може прочитати како је девојчица слала наге слике дечку са којим се још није пољубила, или како је група клинаца организовала оргије у којима се није знало ко је са ким био.  
Ово звучи јако забрињавајуће, а чини се да му се не може стати на пут. Родитељи због тога постају очајни и траже помоћ са било које стране, кажњавају и забрањују, једноставно луде. Међутим, да ли је ишта од тога адекватно решење? Забрана коришћења друштвених мрежа може бити адекватна казна уколико решите детету то да ускратите због лоших оцена у школи, међутим, ако детету то забраните због страха од негативних последица до којих може да дође, изазваћете само још гори ефекат. Са једне стране створићете код њега још већу жељу за блејањем на друштвеним мрежама, а са друге стране изоловаћете га од његових вршњака и прекинућете његову социјализацију. Боље решење за овај проблем, дефинитивно је учење детета како да каже не уколико сматра да нешто није добро по њега, да научи да препозна шта је лоше, а шта добро и да самостално доноси исправне закључке о томе и, наравно, да схвати које су и колико лоше последице његово понашање може да има по њега и по људе око њега.
Када своје дете васпитате како мислите да је најбоље, научите га како живот функционише и који га проблеми чекају и како са њима да се избори, једино што можете да урадите је да му верујете, колико год то било тешко. Морате да му верујете и да му то и покажете јер ће само тако успети да постане зрела и стабилна личност способна да сама доноси одлуке. И немојте да се бринете да је ваше дете премладо за то, нажалост, данас деца морају да сазревају много брже и много раније да би прегурала овај убрзани живот како треба.
Анђелија Грујић
15.11.2021.