ПОРЕМЕЋАЈИ СПАВАЊА КОД ДЕЦЕ

Дана 26. 10. 2019. године у периоду од 11:00-13:00h психолог Развојног саветовалишта Дома здравља Ниш, одржаће радионицу на тему „Поремећаји спавања код деце“.

Дубоки подочњаци, уморан поглед, честа буђења, хронична неиспаваност чести су проблеми родитеља мале деце. Због овога, млади родитељи често на поносну објаву „Добићемо бебу“ добијају савете од своје околине у виду „Наспавај се док још увек можеш“. Често су буђења детета развојна и физиолошка, међутим шта када буђење на сваких неколико сати не престаје? Шта ако последице дуготрајне несанице не осећају само родитељи него и дете? Шта уколико иза дететовог неспавања стоје озбиљни разлози? Када посумњати на поремећај спавања, како га дијагностиковати и коме се обратити? Ово су честа питања која муче родитеље.
Не постоји дете које бар једном није имало проблем спавања, али о поремећају спавања говоримо тек када се проблем учестало јавља, а дете развије потешкоће у дневном функционисању. Количина сна, зависи од индивидуалних особина детета, његовог узраста, темперамента и спољашњих утицаја…
Предстојећа радионица биће одлична прилика за отворену дискусију и упознавање родитеља са дијагностиком поремећаја спавања, као и тиме шта значи устаљен ритам дневног и ноћног спавања усклађен са узрастом детета.