НАЈАВА!!!! СВЕТСКИ ДАН БУБРЕГА

Поводом обележавања Светског дана бурега Служба за здравствену заштиту одраслих- Центар за превентивне здравствене услуге Дома здравља Ниш, организују акцију, 05.03.2020. године од 10:00-12:00 часова, у централном холу Дома здравља Ниш на тему „Превенција и рана дијагностика болести бубрега“.

Светски дан бубрега обележава се на иницијативу Међународног друштва за нефрологију и Интернационалног Удружења Фондација за бубрег у више од 100 земаља света. Циљ је подизање свести о важности бубрега, органа који има кључну улогу у одржавању живота и упознавање јавности да су болести бубрега честе, опасне и излечиве.
Главна функција бубрега је излучивање токсичних продуката метаболизма и вишка течности из организма. Болести бубрега чине велику групу обољења различитог узрока, тока, клиничкеслике и прогнозе. Ова обољењасу најчешће изазвана инфекцијама, метаболичким поремећајима, токсинима и другим узроцима, а манифестују се као упале бубрега (гломерулонефритис, пијелонефритис, нефротски синдром) и акутна, односно хронична смањена функција бубрега(бубрежна инсуфицијенција). У просеку 1 од 10 особа има неки степен хроничне бубрежне инсуфицијенције. Ова болест се може развити у било ком узрасту, али је ризик већи са повећањем година старости. Код старијих особа су много чешћи и други фактори ризика који могу да оштете бубреге, укључујући шећерну болест, висок крвни притисак и болести срца.
Болести бубрега је могуће на време дијагностификовати. Прегледом узорка мокраће, крви и крвног притиска могу се открити рани знаци бубрежне болести.
Симптоми и знаци хроничне слабости бубрега се развијају постепено и нису специфични. Циљ је да се открије бубрежна болест пре ових симптома и примене превентивне мере.
Симптоми су: поремећаји мокрења (учестало мокрење, смањено излучивање урина, болно и отежано мокрење, ноћно мокрење, немогућност мокрења); промене у саставу мокраће (бактерије, леукоцити, крв, протеини, липиди и кристали у урину); бол (туп, оштар, повремен, континуиран, типа колике); оток (тестасти, генерализовани); повишен крвни притисак (бубрежног порекла).
Осам правила за смањење ризика за развој болести бубрега:
1. будите физички активни
2. редовно контролишите ниво шећера у крви
3. контролишите крвни притисак
4. храните се правилно и одржавајте нормалну телесну тежину
узимајте довољне количине течности
6. престаните да пушите
7. не узимајте лекове који нису прописани рецептима
8. редовно контролишите бубреге уколико имате један или више фактора ризика!

У току акције вршиће се подела здравствено васпитног материјала.