ДОМ ЗДРАВЉА НИШ ОБЕЛЕЖАВА СВЕТСКУ НЕДЕЉЕ СА СЛОГАНОМ: „ПОДРЖИ ДОЈЕЊЕ – ЗА ЗДРАВИЈУ ПЛАНЕТУ”

Као и сваке године до сада, Дом здравља Ниш је свестрано подржао обележавање Светске недеље дојења. Ове године најскромније због пандемије али уз апел свим породиљама да је дојење јако битно за правилан раст и развој детета. Запослени у Служби за здравствену заштиту деце и Поливалентној патронажи својим ангажовањем у току целе године укаиваће на значај дојења деце.

Циљеви Светске недеље дојења 2020. године су:
• Указати на значај дојења – Дојење представља најједноставнији, најздравији и најекономичнији начин да се обезбеди задовољење потреба новорођенчета и одојчета за правилном исхраном. Пружа бројне предности: нутритивне, здравствене, имунолошке, развојне, психолошке, социјалне. Мајчино млеко је потреба сваког детета до навршене друге године живота. Састав и количина мајчиног млека прилагођени су узрасту детета и његовим потребама. Осим што задовољава потребу за храном, дете сисањем остварује повезаност са мајком и задовољава потребу за блискошћу, стимулише развој свих својих чула, постиже бољи психомоторни развој и развој интелигенције.
• Информисати људе о вези између дојења, климатских промена и животне средине – Мајчино млеко је природна, обновљив а храна која штити животну средину, произведена и испоручена без загађења, паковања и отпада. Дојење штити природне ресурсе (воду, ваздух, атмосферу). Коришћење адаптираних млечних формула утиче на животну средину и климу због начина производње, паковања, дистрибуције и начина припреме. Главни састојак већине адаптираних млечних формула је кравље млеко те су потребне велике фарме крава, али и земљишта за узгој соје. Млечна формула се чува у картонској, пластичној амбалажи и металним лименкама, а за храњење се користе пластичне флашице. Тај отпад је још један фактор који оставља еколошки траг.
Шта можемо да учинимо за здравију планету?
• Укључити појединце и организације у пружању подршке дојењу како би се подигла свест у друштву да је мајчино млеко стандард у исхрани одојчади.
• Подстицање на акције у циљу побољшања здравља људи, јер дојење је једно од најбољих улагања за спашавање живота деце и побољшање здравственог, социјалног и економског развоја појединаца и нације.

Како би успешно спровеле дојење, све жене имају право на подршку друштва, било да је у питању њихова породица, заједница, здравствени систем или подршка на радном месту.
Саветовалиште за дојење је врста подршке коју директно женама пружају обучени здравствени радници и саветници. Саветовање о дојењу од суштинског је значаја за повећање стопе дојења, а Светска здравствена организација и УНИЦЕФ препоручују:

• рано започињање дојења – први подој требало би да буде у року од једног сата од порођаја
• искључиво дојење током првих 6 месеци живота
• после 24. недеље неопходно је уз дојење започети са увођењем немлечне дохране.

Циљ кампање Светске недеље дојења је скретање пажње здравствене и шире јавности на значај дојења у обезбеђењу оптималне исхране, правилног раста и развоја, за заштиту и унапређење здравља детета и мајке, заштиту животне средине, као и указивање на значај пружања подршке и помоћи трудницама и мајкама дојиљама да остваре успешно дојење. За успешно спровођење тих циљева заслужни су здравствени радници Дома здравља Ниш (лекари и сестре из Службе за здравствену заштиту жена – гинеколог и гинеколошка сестра, лекари и сестре из Службе за здравствену заштиту деце – педијатар и педијатријска сестра и сестра Поливалентне патронажне службе).