ДАНАС СЕ ОБЕЛЕЖАВА СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ СИДЕ

Шта је ХИВ, а шта СИДА (AIDS)
АИДС је крајњи, узнапредовали стадијум инфекције узроковане ХИВ-ом. Настаје услед оштећења одбрамбене моћи организма коју проузрокује HIV. AIDS/сида су скраћенице настале слагањем почетних слова пуног назива болести на енглеском језику (Acquired Immunodeficiency Syndrome) ili francuskom jeziku (Syndrome de l’immunodéficience Acquise), а у преводу на српски значе: синдром стеченог губитка имунитета. ХИВ је скраћеница од вирус хумане имунодефицијенције. ХИВ припада породици спорих вируса (лентивируси), који напада и постепено уништава имуни систем људи. Овим вирусом могу се заразити само људи и он се преноси искључиво међу људима.
ХИВ се не преноси са људи на животиње или биљке и обрнуто, нити путем предмета, храном, водом, ваздухом, односно уобичајеним социјалним контактима међу људима. Пренос вируса дешава се само контактом оштећене коже или служокоже са зараженим телесним течностима (крвљу, гениталним секретима) или путем мајчиног млека.
Како се преноси ХИВ?
ХИВ се преноси на три главна начина:
• Сексуланим односом без заштите – без употребе кондома (вагинални, анални или орални секс).
• Са инфициране мајке на дете (у току трудноће, у току порођаја, дојењем).
• Преко заражене крви, најчешће разменом игала и шприцева и другог прибора за ињектирање дроге.
Важно је тестирати се што пре, јер у случају да се утврди постојање ХИВ инфекције, пре ће се започети одговарајућа терапија и тиме значајно продужити живот, а могуће је предузети мере да се заштите и други.
Шта је потребно знати о тестирању на ХИВ
• Тестирање на ХИВ је једноставно и не одузима много времена, а резултати се добијају релативно брзо. Тестирање на ХИВ је поверљиво, анонимно и бесплатно, а није потребна здравствена књижица, односно упут од лекара.
• Једино тестирањем на ХИВ се може утврдити да ли је особа инфицирана ХИВ-ом, ниједан други начин то не омогућује.
• Неопходно је да протекне до два месеца од ризичног контакта да би се могло тестирањем утврдити да је нека особа инфицирана ХИВ-ом (позитиван тест на специфична антитела на ХИВ). Пре истека овог времена, може се десити да резултати теста на ХИВ буду негативни, иако је особа заражена. Пре истека наведеног временског периода, заражена особа може пренети вирус иако резултати теста показују да је ХИВ негативна.
Највећи број заражених ХИВ-ом тестира тек у узнапредовалом стадијуму инфекције, умањује шансе за квалитетнији и дуг живот са ХИВ-ом, а повећава ризик да је инфицирана особа у међувремену била преносилац вируса на друге особе. Нажалост, мало је и оних који знају да се са ХИВ-ом данас живи и да благовремено откривање инфекције омогућава квалитетно лечење и дуг живот. У последњој декади број особа које живе са ХИВ-ом је порастао за 17%
Тестирање није заштита од инфекције узроковане ХИВ-ом, али избегавање ризичног понашања јесте. Погрешно је уверење да постоје ризичне групе људи. Постоји само ризично понашање. Већина људи верује да чињеница да има сталног партнера подразумева сексуалне односе без ризика. Занемарује се чињеница да љубав повезује људе и чини љубавну мрежу разгранатом. Чак и ако сте у животу имали само једног партнера, могуће је да је и он пре вас имао само још једну особу, а та особа још једну и она једну … У том љубавном ланцу, неко је некада и негде могао да има било коју врсту понашања које је собом носило ризик од добијања ХИВ-а. Зато стална и правилна употреба кондома није заштита само од нежељене трудноће, већ је пре свега заштита од преношења ХИВ-а и других полно преносивих инфекција.
Трудницама се поручује да што раније у трудноћи сазнају свој ХИВ статус. ХИВ се може пренети са ХИВ позитивне мајке током трудноће, порођаја и дојења. Ризик да мајка, уколико га има, пренесе ХИВ на своје дете је 40%. Уколико током трудноће користи адекватну терапију и породи се на одговарајући начин, овај се ризик смањује на само 2%.
Истраживања су показала да наши грађани имају висок ниво знања, али га слабо примењују у пракси.Важно је знати да рано откривање ХИВ-а омогућава благовремено лечење, односно квалитетан и дуг живот. У 22 града у Србији, при институтима/заводима за јавно здравље и заводима за здравствену заштиту студената, грађанима је омогућено да се добровољно, бесплатно и анонимно, тестирају на ХИВ уз адекватно саветовање.
Лечење је доступно свим особама које живе са ХИВ-ом, и у потпуности је финансирано средствима Репуличког фонда за здравствено осигурање. Данас се особе које живе са ХИВ-ом у Србији могу, осим у Београду, лечити и у Нишу, Новом Саду и Крагујевцу.
ХИВ је и даље табу – време је да га разбијемо за добробит свих
Знањем и позитивним примерима најбоље се бори против страха и предрасуда. У том смислу веома је важно да се у још већој мери подигне свест становника о значају превенције и тестирања на ХИВ. Истраживање је показало да уз непостојање свести о стварним ризицима за добијање ХИВ-а, а што пак води непрепознавању сопственог ризичног понашања, најчешћи разлог за то што се неко није тестирао. Поред овога, стигма према особама које живе са ХИВ-ом, тако и према самој болести, представља додатни фактор, због кога се мали број људи одлучује на тестирање на ХИВ.
Извор: www.izjzkg.rs