ДАНАС СЕ ОБЕЛЕЖАВА СВЕСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ГОЈАЗНОСТИ

Светски дан борбе против гојазности обележава се од 2015. године, са циљем да пружи подршку и практична решења за помоћ људима у постизању и одржавању нормалне телесне тежине и ради превазилажења кризе гојазности.

Гојазност је постала болест савременог доба. Разлози су различити, али је далеко највећи погрешна исхрана. Сматра се да ће након епидемије корона вируса, наступити управо епидемија гојазности.

Гојазност или прекомерна телесна тежина је стање у коме организам акумулира већу количину масних наслага од уобичајене, а које представљају здравствени ризик од настанка великог броја  хроничних болести. Одржавање оптималне телесне тежине представља најбољу здравствену превентиву, где поред правилне исхране, значајну улогу играју и адекватна физичка активност, квалитетан сан, као и редуковани стрес.

У извештају који се подудара са Светским даном борбе против гојазности наводи се да се гојазност удвостручила у целом свету у периоду између 1980. и 2019. године, када је скоро 40 одсто глобалне популације имало прекомерну тежину.