ЗАВРШЕНА АКЦИЈА ПРЕВЕНТИВНИХ ПРЕГЛЕДА У ДОМУ ЗДРАВЉА НИШ

Акција организованих превентивних прегледа, која је данас реализована у Дому здравља Ниш, наишла је на велико интересовање наших суграђана.

Сви заинтересовани грађани, одређене старосне доби, имали су прилику да ураде ПСА тест на рану дијагностику рака простате који је намењен мушкарцима преко 49 година старости и ултразвучни преглед дојке за жене старосне доби преко 40 година. По процени лекара, женама преко 49 година рађена је мамографија. Присутнима је презентована едукација за самопреглед дојке на медицинском моделу.

Акција организованих превентивних прегледа има за циљ рану дијагностику и промоцију превенције као најефикаснијег начина бриге о сопственом здрављу.

Урађено је 335 ПСА тестова, 275 ултразвучних прегледа дојке, 71 мамографија (54 заказаних), 195 едукација за самопреглед дојке, 94 скрининга на рано откривање карцинома дебелог црева, 25 скрининга на рано откривање КВБ, 68 скрининга на рано откривање депресије, 71 скрининга на рано откривање дијабетеса, 15 скрининга на рано откривање карцинома грлића материце, 133 мерења ТА,  и апликовано 9 вакцина против грипа.

Похвале за екипе Дома здравља које су данас радиле нису изостале од задовољних грађана.