ЗАЈЕДНИЧКИ РАД НА ПРЕВЕНЦИЈИ ХРОНИЧНЕ ОПСТРУКТИВНЕ БОЛЕСТИ ПЛУЋА

Поводом обележавања Mеђународног дана борбе против опструктивне болести плућа, Служба за здравствену заштиту одраслих- Центар за превентивне здравствене услуге Дома здравља Ниш у сарадњи са Заводом за плућне болести и туберкулозу Ниш, организује акцију у четвртак, 07.11.2019. године од 10:00-12:00 часова, у централном холу Дома здравља Ниш.
У току акције вршиће се процена ризика за настанак ХОБП-а, саветовање са здравственим професионалцима и спирометрија- тест за испитивање плућне функције.
Према подацима Светске здравствене организације, од хроничне опструктивне болести плућа (ХОБП) болује око 50 милиона људи и сваке године умре скоро 3 милиона оболелих особа.
Процењује се да у Србији тренутно има између 400.000 и 600.000 пацијената, док је процена да у свету од ове болести болује 210 милиона људи, док је скоро 90 одсто смртних случајева од ХОБП забележено у развијеним и средње развијеним земљама.

ХОБП је болест која се углавном јавља као последица дугогодишњег пушења, а велики број људи није ни свестан да је већ оболео.