УСПЕШНА ПРОМОЦИЈА СКРИНИНГ ПРОГРАМА

Данас је у централном холу Дома здравља Ниш, Служба за здравствену заштиту одраслих- Центар за превентивне здравствене услуге и Служба поливалентне патронаже Дома здравља Ниш, реализовала акцију на тему “Промоција скрининг програма“. Акцији се одазвао велики број грађана.
Суграђани су мотивисани да се јаве свом лекару и ураде следеће скрининге по предвиђеној старости: скрининг на дијабетес типа 2, скрининг на кардиоваскуларне болести, скрининг на депресију, скрининг на колоректални карцином.
Организовани скрининг представља масовно позивање циљне популације на тестирање и тумачење скрининг тестова праћено строгом контролом квалитета и извештавањем. Ради се у циклусима на неколико година (2 или 3, у зависности од врсте скрининга) у складу са епидемиолошким и демографским подацима као и кадровским и финансијским капацитетима.
Организовани скрининг је организационо захтеван и сложен процес па је зато неопходно постепено ширити територију на којој се спроводи у складу са обезбеђивањем свих потребних материјалних и финансијских услова као и едукације здравствених радника.