СВЕТСКИ ДАН ХИГИЈЕНЕ РУКУ „МЕДИЦИНСКЕ СЕСТРЕ И БАБИЦЕ, ЧИСТА НЕГА ЈЕ У ВАШИМ РУКАМА“

Дана 05.05.2020. године, под посебним околностима борбе са епидемијом КОВИД 19, обележава се Светски дан хигијене руку у оквиру глобалне кампање хигијене руку Светске здравствене организације „Сачувајте животе-оперите своје руке“. Ове године, посебна пажња је усмерена на централну улогу коју имају медицинске сестре и бабице у обезбеђивању квалитетне здравствене заштите, чисте неге и хигијене руку у здравственим установама.

Данас се обележава под слоганом „Медицинске сестре и бабице, чиста нега је у вашим рукама“. Превенција и контрола инфекција укључујући  хигијену руку, један је од најважнијих елемента иницијативе Светске здравствене организације „Здравље за све“, јер је то практично и на доказима заснован приступ са позитивним утицајем на квалитет неге и безбедност пацијената на свим нивоима здравственог система.

Лекари, медицинске сестре и сви други радници у здравственим установама су јунаци у првој линији контаката који спашавају животе од инфекције КОВИД 19. Позивамо све да се захвалимо за изузетан рад и напор који су уложили у чувању пацијената али и колега, као и њихових породица од инфеције КОВИД 19.