СВЕТСКИ ДАН ЧИСТИХ РУКУ, 15. ОКТОБАР 2020. ГОДИНЕ

 

Тема овогодишњег Светског дана чистих руку је “Хигијена руку за све”.

 

Светски дан прања руку посвећен је повећању свести о значају прања руку сапуном, као ефикасног и приступачног начина спречавања болести и спашавања живота. Ова кампања је прилика за осмишљавање, тестирање и копирање креативних начина за подстицање људи да перу руке сапуном у критичним тренуцима.

Дана 15.10.2020. са почетком у 11:00 часова тим Саветовалишта за младе и Развојног саветовалишта Дома здравља Ниш, пригодном акцијом у холу саветовалишног дела обележиће овај важан дан из Календара здравља.

ОВОГОДИШЊА КАМПАЊА посвећена је пандемији изазваној новим коронавирусом, Вирус се шири обично током блиског директног контакта са инфицираном особом, капљицама које настају кашљањем, кијањем, говором и сл. Особа се може заразити новим корона вирусом (САРС-ЦоВ-2) додиривањем површина или предмета свеже контаминираних секретима дисајних органа инфициране особе, на којима се налази вирус, а потом додиривањем уста, носа, очију, тако да је општа мера превенције хигијена руку а истовремено –  један од најефикаснијих и  најједноставнијих начина заустављања ширења вируса – прање руку сапуном. Да бисмо данас победили вирус и осигурали боље здравствене резултате након пандемије, прање руку сапуном мора бити приоритет сада и у будућности.

Овогодишња тема “Хигијена руку за све” позива и подсећа цело друштво да је хигијену руку најјефтинија превентивна мера у спречавању ширења многих заразних болести, које се могу преносити  нечистим рукама уз неколико препорука:

 

  • оперите руке сапуном увек када сте у могућности, посебно пре јела кувања или храњења других;
  • нека прање руку буде део ваших породичних навика пре оброка;
  • осигурајте места за прање руку у домаћинству, заједници, школама, на радним местима и у здравственим установама;
  • промовишите ефикасну промену понашања и усвајања редовних навика у прању руку.