ШТА ЈЕ ХПВ?

ШТА ЈЕ ХПВ?

 

Хумани папилома вируси (ХПВ) су породица вируса који могу да заразе кожу и слузокожу. Постоји више типова ХПВ који могу да инфицирају унутрашње и спољашње гениталије, аналну регију, регију усне дупље и ждрела као и одређене делове коже, код жена и мушкараца. Неки од типова ХПВ се категоришу као високоризични и они могу бити узрок настанка одређених врста рака, од којих је најчешћи рак грлића материце, као и других врста рака код жена или мушкараца.

 

КАКО МОЖЕ ДА СЕ ОТКРИЈЕ ХПВ?

 

У циљу откривања ХПВ инфекције и код жена и код мушкараца, постоје тестови који откривају ДНК хуманог папилома вируса. Међутим, када је овакав тест позитиван, то не значи да имате преканцерозну лезију или рак!

То једноставно значи да је вирус присутан и да се може пренети другима.

 

КОЈЕ СУ МОГУЋЕ ПОСЛЕДИЦЕ?

 

У зависности од типа ХПВ постоје већи или мањи ризици за настанак малигних и других обољења. Неке ХПВ инфекције се споро развијају и не изазивају видљиве симптоме. Могу да остану у телу успавани или да нестану спонтано.

 

Неке пак генеришу благе симптоме као што су гениталне брадавице, док друге могу да доведу до преканцерозних лезија или чак до појаве рака.

 

Преузето са сајта: https://hpvinfo.rs/o-hpv/