СРЕЋНА СЛАВА СВ. ЛУКА СВИМА КОЈИ СЛАВЕ!

Директор Дома здравља Ниш проф. др Милорад Јеркан свим својим радницима, али и свима који славе жели срећну славу са жељом и надом да ће се наредне године обележити у већем броју и у много повољнијој епидемиолошкој ситуацији.
 
Дом здравља Ниш 31.10.2021. године традиционално обележава своју Крсну Славу Светог Апостола Луку.
 
Јеванђелист Лука (Lucius, lat. svetlost) био је лекар и пријатељ апостола Павла.
Сматра се да је био Грк, родом из Антиохије, од незнабожачких родитеља. Предање тврди да се бавио живописом и да је први насликао иконе Исуса Христа, Богородице и апостола Петра и Павла. Те иконе су биле узор свим каснијим иконама, због чега се свети Лука сматра оснивачем хришћанског иконописа.
Пратио је апостола Павла на другом и трећем мисионарском путовању, од Филипа до Рима. После смрти апостола Павла, наставио је да проповеда Јеванђеље по Италији, Далмацији, Македонији и другим земљама. Према предању, апостол Лука је имао 84. године кад су га ухватили идолопоклоници и убили обесивши га о грану маслине у граду Tebi Beotijskoj.
Свети Лука је написао Свето Јеванђеље по Луки – треће јеванђеље (по редоследу у Новом завету), и Дела апостолска. Сматра се да је Свето Јеванђеље по Луки написао око 60. године.
Српска православна црква слави Светог апостола и јеванђелисту Луку 18. октобра (по Јулијанском календару), односно 31. октобра по Грегоријанском календару.