ПОЧЕТАК ВАКЦИНАЦИЈЕ СТАНОВНИШТВА ПРОТИВ СЕЗОНСКОГ ГРИПА У ДОМУ ЗДРАВЉА НИШ

Дом здравља Ниш добио је TorVaxFlu вакцину против сезонског грипа коју прозводи Институт за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак“.

Вакцинација ће се обављати од понедељка  11.10.2021. године.

Вакцина се може примити:

  1. Уз налог изабраног лекара у интервенцијама Службе за здравствену заштиту одраслих у:

–  централном објекту Дома здравља Ниш  радним даном и викендом у времену од 07:30-19:30 часова

 градским и сеоским здравственим станицама по устаљеном распореду рада.

  1. Без налога на вакциналном пункту у клубу централног објекта Дома здравља Ниш радним даном и викендом у времену од 07:30-19:30 часова.

TorVaxFlu вакцина може се применити и за препоручену имунизацију особа узраста 18 до 65 година, за које није предвиђена обавезна имунизaција.

Обавезна имунизација вакцином TorVaxFlu може се спровести код лица узраста 18 до 65 година у посебном ризику, као и код запослених у здравственим установама.

У категорије лица у посебном ризику, за чију вакцинацију се наведена вакцина може применити спадају:

  • труднице,
  • особе са хроничним поремећајима плућног система (укључујући астму), хроничним поремећајима кардиоваскуларног система (искључујући хипертензију), метаболичким поремећајима (укључујући шећерну болест, гојазност са BMI> 40), бубрежном дисфункцијом, хемоглобинопатијом, хроничним неуролошким поремећајима, лица са малигним обољењима, без обзира на тренутни терапијски статус, имуносупресијом (укључујући особе са HIV/AIDS, особе са функционалном или анатомском аспленијом), лица са извршеним пресађивањем ткива и органа/припреме за пресађивање и друго;
  • лица смештена и запослена у социјално-здравственим установама према епидемиолошким индикацијама.

 

Имунизација се спроводи давањем једнe дозe вакцине (0,5мл), која се апликује интрамускуларно.

Вакцина против грипа може се дати истовремено са вакцином против COVID-19, при чему се вакцине дају у различите екстремитете.

 

Најефикаснија мера превенције против грипа је управо вакцинација.