ОПШТЕ ИНФОРМАЦИЈЕ О СКРИНИНГУ

 
Србија је по оболевању од рака на 18. а по смртности на другом месту у Европи. То јасно указује на неопходност већег ангажовања на превентиви и раном откривању рака, што Република Србија и чини увођењем организованих скрининг програма.
 
Организовани скрининг
 
Програми скрининга значајно смањују морталитет од рака грлића материце, рака дебелог црева и рака дојке. Скрининг представља препознавање до тада неоткривене болести, коришћењем скрининг теста у привидно здравој, тј. асимптоматској циљној популацији. Циљ скрининга рака дојке је смањивање морталитета док се са организованим скринингом рака грлића материце и рака дебелог црева, смањују и инциденција и морталитет.
Организовани скрининг представља масовно позивање циљне популације на тестирање и тумачење скрининг тестова праћено строгом контролом квалитета и извештавањем. Организовани скрининг се ради у циклусима на неколико година (2 или 3, у зависности од врсте скрининга) у складу са епидемиолошким и демографским подацима као и кадровским и финансијским капацитетима.
 
Скрининг тест
 
Примењује се са циљем раног откривања болести. Треба да буде високо сензитиван, специфичан и лако применљив. За рано откривање рака грлића материце користи се цитолошки брис грлића материце (Пап тест), за рано откривање рака дебелог црева – имунохемијски тест на окултно крварење у столици (иФОБ тест) и колоноскопија, а за рано откривање рака дојке, мамографија.
 
ПОДСЕЋАМО ГРАЂАНЕ ДА СЕ У ДОМУ ЗДРАВЉА НИШ ОРГАНИЗУЈУ СВА ТРИ ТИПА СКРИНИНГА И ДА РЕДОВНОМ КОНТРОЛОМ ИСКАЗУЈЕМО БРУГУ О СВОМ ЗДРАВЉУ И ДРУШТВЕНУ ОДГОВОРНОСТ.
 
– Скрининг мамографија обавља се за жене старости 50-69 година у Служби за радиолошку дијагностику на првом спрату Дома здравља Ниш и може се заказати на број телефона 018/503-556.
 
– Скрининг преглед на рано откривање рака грлића материце, односно тзв. ПАПА тест, обавља се за жене старости од 25-64 година у Служби за здравствену заштиту жена на првом спрату. Оне жене које имају свог изабраног лекара јављају се њему, а оне које немају картон нити свог изабраног лекара, а нису јавиле на преглед у последње 3 године могу овај преглед заказати путем телефона на бројеве 018/503-690 и 062/8044390.
 
– Скрининг на рак дебелог црева намењен је за мушкарце и жене старости од 50-74 година. Ради се код куће,а хемдетект тест се добија код изабраног лекара у Служби за здравствену заштиту одраслих.
 
*део текста преузет са сајта: www.skriningsrbija.rs