„ОМОГУЋИМО ДОЈЕЊЕ НА РАДНОМ МЕСТУ” СЛОГАН ЈЕ СВЕТСКЕ НЕДЕЉЕ ДОЈЕЊА И НАЦИОНАЛНЕ НЕДЕЉЕ ПРОМОЦИЈЕ ДОЈЕЊА

Званични датум Светске недеље дојења на глобалном нивоу је од 1. до 7. августа, али се државама, организацијама и институцијама предлаже да за обележавање и активности поводом Светске недеље дојења изаберу најприкладније датуме у њиховим земљама.
У нашој земљи Национална недеља промоције дојења обележава се 40. недеље у години која симболично представља трајање трудноће, а ове године обележиће се у периоду од 2. до 9. октобра под слоганом: „Омогућимо дојење на радном месту”.
Дојење представља најједноставнији, најздравији и најекономичнији начин да се обезбеди задовољење потреба новорођенчета за правилном исхраном. Мајчино млеко је потреба сваког новорођенчета, одојчета и детета до навршене друге године живота. Састав и количина мајчиног млека прилагођени су узрасту детета и његовим потребама. Осим што задовољава потребу за храном, дете сисањем остварује повезаност са мајком и задовољава потребу за блискошћу, стимулише развој свих својих чула, постиже бољи психомоторни развој и развој интелигенције. Дојење је кључни фактор преживљавања, здравља и благостања одојчади и мајки и представља витални део одрживог развоја и значајну компоненту глобалне акције окончања поремећаја ухрањености.
Циљеви Светске недеље дојења 2023. су:
•Информисати људе о перспективама запослених родитеља које се односе на дојење и родитељство.
•Учврстити оптимално плаћено одсуство и подршку на радном месту као важан алат за омогућавање дојења.
•Ангажовати појединце и организације ради унапређења сарадње и подршке дојењу на радном месту.
•Подстаћи акције везане за побољшање услова за рад и релевантну подршку дојењу.