ОКТОБАР- МЕЂУНАРОДНИ МЕСЕЦ БОРБЕ ПРОТИВ РАКА ДОЈКЕ

Према Календару здравља, октобар је месец посвећен обележавању Међународног месеца борбе против рака дојке. Том приликом Дом здравља Ниш је организовао бројне акције у централном холу и придружио се кампањи у којој учествују многе земље света са циљем указивања на распрострањеност ове болести и подизање свести о значају превенције и раног откривања.

Акције су орагнизоване радним данима у периоду од 08:00 до 11:00 часова и викендом од 07:00 до 14:00 чацова у централном холу Дома здравља Ниш. Заинтересованим особама, здравствени професионалаци пружаће савете о могућностима превенције, ране дијагностике и лечења рака дојке а на медицинском моделу демонстрираће технику самопрегледа дојке. Женама старосне доби од 50 до 69 година, овом приликом биће заказан мамографски преглед.

Рак дојке је водећи узрок обољевања и умирања од малигних болести у женској популацији широм света и најчешћи злоћудни тумор код жена у Србији. Сваке године око 4600 жена оболи, а 1600 умре од ове болести. Једна од осам жена током свог живота оболи од рака дојке.

Рак дојке се најчешће јавља код старијих жена које:

  • имају најближе сроднице (мајка, сестра, тетка, бака) оболеле од ове болести;
  • су прву менструацију добиле пре 12. године, и последњу имале после 50. године;
  • нису рађале или су имале први порођај после 30. године живота;
  • дуже време користе хормонску терапију, алкохол и дуван;
  • су гојазније и физички неактивне.

Рак дојке је злоћудни тумор, који уколико се открије у раној фази може бити поптпуно излечен. Република Србија је започела програм за рано откривање рака дојке, скрининг мамографијом, који је бесплатан за све жене старости од 50. до 69. године.