ОДРЖАНА ТРИБИНA ,,ДЕВОЈЧИЦЕ, НЕ НЕВЕСТЕ“ У САЛИ НИШКОГ КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА

Након конференције за новинаре која се одржала у сали Нишког кулурног центра, у организацији Градске општине Палилула и Канцеларије за младе Палилула одржана је трибина са темом ,,Девојчице, не невесте“ у циљу сузбијања појаве дечијих бракова у ромској популацији. О овој појави говорили су Драгана Сотировски, начелница Нишавског управног округа, проф. др Милорад Јеркан, директор Дома здравља Ниш, Лидија Станковић, помоћница Центра за социјални рад ,,Свети Сава“ у Нишу, Соња Шћекић, директорка Сигурне куће у Нишу и представници Канцеларије за младе ГО Палилула и Ромске националне мањине.Трибину су подржали председник ГО Палиула Александар Ждрале и председница СО Палилула Адријана Анастасов.

Дом здравља Ниш и остале установе примарне здравствене заштите имају важну улогу у превенцији склапања дечијих бракова и очувању репродуктивног здравља код малолетних ромкиња.

Активности које ће Дом здравља Ниш спроводити у циљу сузбијања појаве дечијих бракова су:
У договору са ромским медијаторкама, гинеколог, педијатар, социјални радник и психолог Дома здравља Ниш и представници Центра за социјални рад ,,Свети Сава“ у Нишу држаће трибине у ромском културном центру на тему ,,Контрацепција“, ,,Ризик за мајку и дете код малолетничких трудноћа“, ,,Репродукивно здравље младих“, ,,Полно преносиве болести“ итд…

Адолесцентно раздобље је бурно раздобље од 10-те до 19-те године живота у коме се дешавају бројне физичке и емоционалне промене од детињства до одраслог доба.
У тој популацији све је већи број полно активних адолесцената који не користе сигурне методе заштите од трудноће.
Превенција је пре свега правовремена едукација о савременој контрацепцији. Потребно је да се млади људи едукују и оспособе да користе модерну контрацепцију.