ОДРЖАНА OНЛАЈН ЕДУКАЦИЈА „ТРЕНИНГ ТРЕНЕРА ЗА ОБУКУ ЗДРАВСТВЕНИХ МЕДИЈАТОРКИ ЗА ПОДРШКУ ДОЈЕЊУ“

Служба поливалентне патронаже Дома здравља Ниш је 12.12.2022. године учествовала на онлајн едукацији Здравствених медијаторки за подршку дојењу. Подршка дојењу је један од кључних задатака патронажних сестара и овај део рада патронаже у Ромској популацији одвија се у тесној сарадњу са Здравственим медијаторкама.

Очување здравља мајке и детета, као основни и почетни постулат за будућност, у великој мери зависи од процента деце на природној исхрани. Дојење је најприроднији дар, најздравији начин исхране новорођенчета, одојчета и малог детета до навршене друге године. Дојење и мајчино млеко унапређују здравље мајке, детета, и здравље током читавог живота. Не само састав, већ је и количина млека прилагођена узрасту детета и његовим потребама и зато мајчино млеко представља стандард исхране.

УНИЦЕФ подржава Министарство здравља у процесу унапређења капацитета Здравствених медијаторки да на најквалитетнији начин одговоре на потребе деце и њихових родитеља која живе у ромским насељима.

Најновија истраживања указала су да је стопа искључивог дојења у ромској популацији опала са 13% на 8% (у периоду 2014 до 2019 година) иако је у истом период у општој популацији порасла са 13% на 24%, договорено је да једна од обука здарвствених медијаторки заједно са патронажним сестрама буде усмерена на дојење.