ОБЕЛЕЖЕН 14. НОВЕМБАР СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ДИЈАБЕТЕСА

У централном холу Дома здравља Ниш, Служба за здравствену заштиту одраслих- Центар за превентивне здравствене услуге и Световалиште за дијабетес Дома здравља Ниш, организовали су акцију поводом Светског дана борбе против дијабетеса.

У току акције грађани су имали прилику да провере ниво шећера у крви, да добију савете од стране здравствених професионалаца и присуствују интерактивном предавању у просторији Саветовалишта за дијабетес. Предавање је одржала мр. сци. др Данијела Цветковић на тему „Превенција дијабетесног стопала“.
Лечење шећерне болести подразумева обавезно одређени режим исхране, дозирану свакодневну физичку активност а према потреби и у зависности од типа укључују се лекови или инзулин. Успешне и трајне регулације ове болести нема без одговарајућег хигијенско-дијететског режима (исхране, физичке активности и одмора). Шећерна болест, као уосталом и многе друге болести, тражи веома тесну сарадњу лекара, дијететичара и болесника.

Испољавање шећерне болести типа II могуће је избећи у одређеним случајевима а свакако одложити, и ништа није мање значајна могућност – када је болест већ настала – да се избегну или ублаже компликације, односно последице.

Правилна исхрана, дозирана физичка активност, контрола стреса, живот без дуванског дима и познавање историје оболевања у породици представљају основне предуслове пре свега примарне затим и секундарне превенције ове болести, за сада значајније проширене у становништву развијених, индустријализованих држава.