НОВИ КОРОНА ВИРУС (2019-nCoV)

У децембру 2019.г. у НР Кини (покрајина Хубеј, град Вухан) појавили су се случајеви пнеумоније непознате етиологије, а 7.1.2020. је потврђено да је нови Корона вирус (2019-nCoV) узрочник обољевања.
На заседању Одбора за ванредне ситуације 30.1.2020.г. генерални директор СЗО прогласио је јавно здравствену претњу од међународног значаја везано за епидемију nCoV у НР Кини.
Корона вируси (CoV) су фамилија проузроковача различитих обољења, од блалгог назеба, до тешког акутног респираторног синдрома (SARS-CoV) и респираторног синдрома средњег истока (MERS-CoV). Корона вируси изазивају обољења животиња , а за сада је познато да 7 врста могу изазвати и обољења људи, али је доказано да се само неки (SARS , MERS, а сада и 2019-nCoV) шире и интерхумано.
У епидемији у НР Кини просечна инкубација је 7 дана ( иде од 2 до 14 дана ). Обољење се шири интерхумано, обично после блиског контакта са инфицираном особом , капљицама а могућ је и ваздух као пут преношења. У НP Кини је, према званичним подацима, међу здравственим радницима забележен 1 смртни случај и 15 оболелих који су заражени највероватније у блиском контакту са оболелим пацијентима.
Европски центар за превнцију и контролу болести (ECDC) процењује да је ризик за преношење инфекције на здравствене раднике мали , уколико правилно користе личну заштитну опрему.
Обољење може бити асимптоматског или лаког облика са респираторним тегобама и температуром. У тежим случајевима може доћи до упале плућа, тешког акутног респираторног синдрома, бубрежне инсуфицијенције па и смртног исхода.
Пацијенти са благим до средње тешким респираторним инфекцијама лече се у кућној изолацији, када постоје довољни услови (посебна просторија, могућност придржавања прописаног хигијенско дијететског режима и друго).
Остали пацијенти се хоспитализују на Клиници за инфективне болести.

Ради постављања сумње да је особа заражена nCoV потребно је да има респираторне симптоме и потврдан одговор на макар једно од следећа 3 питања:
– да је особа у последњих 14 дана путовала у подручја где је било потврђених или сумњивих случајева на nCoV
-да је особа у последњих 14 дана била у контакту са особом код које је потврђена инфекција или се сумња на њу
– да је у последњих 14 дана посећивала здравствене установе у којима се лече оболели од nCoV.