НИЗОМ СВАКОДНЕВНИХ АКТИВНОСТИ ДОМ ЗДРАВЉА НИШ ОБЕЛЕЖАВА МЕЂУНАРОДНИ МЕСЕЦ БОРБЕ ПРОТИВ РАКА ДОЈКЕ

Низом свакодневних активности Дом здравља Ниш обележава Октобар – Међународни месец борбе проти рака дојке. Све заинтересоване особе имају прилику да од здравствених професионалаца сазнају нешто више о могућностима превенције, ране дијагностике и лечења рака дојке и да на медицинском моделу савладају технику самопрегледа дојке. Женама старосне доби од 50 до 69 година, овом приликом заказује се мамографски преглед. Радним данима акције су организоване у периоду од 08:00 до 11:00 часова а викендом од 07:00 до 14:00 часова.
 
Циљ обележавања Међународног месеца борбе против рака дојке је подстаћи жене да се редовно јављају на превентивне прегледе, јер је то најбољи начин да се болест дијагностикује на време, а самим тим повећа и степен излечења. Више од 90% болесница с раком дојке може се излечити ако се дијагноза постави у почетном стадијуму и исправно лечи. Петогодишње преживљавање је у том случају износи око 95%.
 
Рак дојке чини водећи узрок обољевања и умирања од малигних болести у женској популацији широм света. То је најчешћи рак код жена, како у развијеним тако и у мање развијеним деловима света.
 
Ова болест прети све већем броју жена, а томе доприноси мала информисаност и нередовни прегледи.
 
Опасност од рака дојке је повећана у жена:
– које су имале прву менструацију пре 12. године
– које су имале менопаузу пре 50. године
– које нису родиле или су родиле после 30. године
– у којих је код биопсије дојке нађен поремећај нормалних структура ћелија
– које су оперисане због рака једне дојке
– ако је у породици неко од блиских сродника имао рак дојке.
Непходно је да жене буду свесне значаја превенције када је ова болест у питању, а превенција подразумева редовне самопрегледе, редовне прегледе код лекара, реаговање на сваку уочену промену на дојкама и здрав живот – избегавање стреса, здраву исхрану и бављење физичким активностима.