НАЈАВА – ПРВИ БАЗАР ЗДРАВЉА 2024.

Дом здравља Ниш у сарадњи са Градском општином Медијана организује први овогодишњи Базар здравља у понедељак 27.05.2024. године од 13 – 15 часова у парку „Свети Сава“ на платоу код сата.
Овом приликом грађани ће моћи да провере своје здравље бесплатно и на лицу места. На Базару здравља радиће се: мерење крвног притиска, мерење нивоа шећера у крви, одређивање процента масне масе у организму, одређивање БМИ, преглед коже и младежа дермоскопом, демонстрација технике прања зуба на медицинском моделу, едукација жена за самопреглед дојке на медицинском моделу, подела савета у вези правилне исхране деце и спортиста, подела едукативног материјала уз стручне савете лекара везане за здравље и здраве стилове живота.
Хронична незаразна обољења где спадају болести срца и крвних судова, шећерна болест, малигне болести – рак дојке, грлића материце и дебелог црева, представљају водећа обољења у нашој земљи, а њиховом настанку и развитку доприносе фактори ризика у највећој мери везани за неадекватно здравствено понашање, као и за факторе наслеђа. Ризик настанка ових обољења се може редуковати или елиминисати применом одређених промотивних активности и превентивних интервенција..
И ове године организоваће се „Базари здравља“ на различитим локацијама у граду, у мају, јуну, јулу, августу и септембру.
Основни циљ промоције здравља и здравих стилова живота је смањење броја новооболелих и броја умрлих од хроничних незаразних болести.