НАЈАВА – ПРВИ БАЗАР ЗДРАВЉА 2023. 02.06.2023.ГОДИНЕ У 13 ЧАСОВА У УЛ.КОСОВКЕ ДЕВОЈКЕ 6 – ГО ПАНТЕЛЕЈ

Дом здравља Ниш у сарадњи са Градском општином Пантелеј организује први овогодишњи Базар здравља у оквиру манифестације обележавања градске славе Светог цара Константина и царице Јелене у петак 02.06.2023. године од 13:00 до 14:30 часова на платоу испред Дома ученика средњих школа Ниш (ул. Косовке девојке бр.6).
Овом приликом грађани ће моћи да провере своје здравље бесплатно и на лицу места. На Базару здравља радиће се: мерење крвног притиска, мерење нивоа шећера у крви, подела савета у вези правилне исхране спортиста, подела едукативног материјала уз стручне савете лекара везане за здравље и здраве стилове живота.
Хронична незаразна обољења где спадају болести срца и крвних судова, шећерна болест, малигне болести – рак дојке, грлића материце и дебелог црева, представљају водећа обољења у нашој земљи, а њиховом настанку и развитку доприносе фактори ризика у највећој мери везани за неадекватно здравствено понашање, као и за факторе наслеђа. Ризик настанка ових обољења се може редуковати или елиминисати применом одређених промотивних активности и превентивних интервенција.
И ове године организоваће се „Базари здравља“ на различитим локацијама у граду, у јуну, јулу, августу, септембру и октобру.
Основни циљ промоције здравља и здравих стилова живота је смањење броја новооболелих и броја умрлих од хроничних незаразних болести.