НА ИНИЦИЈАТИВУ МИНИСТАРСТВА ЗДРАВЉА ДОМ ЗДРАВЉА НИШ ОРГАНИЗОВАО ПРЕВЕНТИВНЕ ПРЕГЛЕДЕ 22.12.2019.ГОДИНЕ

Број пацијената који се данас обратио и дошао на превентивне прегледе крвног притиска, шећера у крви, ЕКГ-а и прегледа интернисте у Дому здравља Ниш, превазишао је сва наша очекивања.

Акција обављања превентивних прегледа, коју је подржао својим доласком помоћник Mинистра здравља др Горан Стаменковић, показала се потребна грађанима Ниша и околине, у циљу превенције хроничних незаразних болести. Хронична незаразна обољења задњих година бележе велики пораст. Најучесталија су кардиоваскуларна, малигна обољења и дијабетес. Њиховом настанку и развитку доприносе фактори ризика који су везани како за факторе наслеђа (непроменљиви), тако и за неадекватно здравствено понашање (на које можемо деловати). У току данашње акције у Дому здравља Ниш укупно извршено 1764 услуга за 588 наших суграђана.

Значај ове акције Министарства здравља као и унапређење јавне свести о значају превенције најбоље потврђује податак да је током претходних петнаест акција бесплатних превентивних прегледа, више од 325.000 грађана Србије обавило превентивне прегледе а од тог броја неколико хиљада њих упућено је на даљу дијагностику.