МОРТОНОВ НЕУРОМ: БОЛНО СТАЊЕ ПРЕДЊЕГ ДЕЛА СТОПАЛА. ШТА ЈЕ УЗРОК И КАКО СЕ ЛЕЧИ?

Шта је Мортонов неуром?
 
Мортонов неуром је болно стање предњег дела стопала, које настаје као последица отицања и формирања ожиљног ткива око малих интердигиталних нерава. Најчешће је захваћен тречи интердигитални нерв, који се пружа између трећег и четвртог прста. Жене су значајно чешће захваћене него мушкарци.
 
Узане ципеле са недовољно места за прсте, као и ципеле на штиклу могу допринети настанку Мортоновог неурома. Међутим, битан фактор ризика јесу и понављани покрети који доводе до прекомерног испружања ножних прстију, тзв. хиперекстензије прстију (нпр. спринт и трчање узбрдо, стајање на прстима), што објашњава чешћу појаву овог обољења код тркача и балерина.
 
 
Код тркача, ризик је утолико већи уколико је смањена покретљивост у смислу дорзифлексије у скочном зглобу, што може бити анатомска карактерисика, али и последица скраћења мишића потколенице и Ахилове тетиве.
 
Уколико имате Мортонов неуром, активности које подразумевају понављани притисак на предњи део стопала, као што је трчање, могу само додатно погоршати ваше стање. Уколико вам трчање не погоршава тегобе или их не провоцира, слободно наставите са спортом са избором праве, удобне патике за ваше стопало.
 
Шта је узрок настанка?
 
Тачан узрок Мортоновог неурома није познат. Сматра се да настаје као последица прекомерног оптерећења и иритације стопала, најчешће прекомерне дорзифлексије стопала. Као последица прекомерног оптерећења долази до иритације нерва, због чега око нерва настаје оток и задебљање (фиброза), који праве притисак на сам нерв.
 
Који су симптоми ове повреде?
 
Уобичајене тегобе које се јављају код Мортоновог неурома су бол који се манифестује у виду напада у предњем делу стопала, који зрачи пут захваћених прстију. Бол може бити праћен трњењем и печењем. Симптоми се погоршавају у тесним, узаним ципелама или ципелама на штиклу и најчешће се смањују при изувању и масажи стопала.
 
Како се дијагностикује?
 
Сумња на постојање Мортоновог неурома поставља се на основу клиничке слике. Дијагноза се потврђује ултразвучним налазом или магнетном резонанцом стопала.
 
Који начини лечења, терапије постоје код нас?
 
Мортонов неуром се може лечити неоперативно и оперативно. Неоперативно лечење треба увек да претходи евентуланом оперативном лечењу. Избор праве обуће је од великог значаја. Треба избегавати узану обућу или ципеле на штиклу. Уместо тога се саветује удобна обућа/патика са ширим предњим делом. Такође се саветује избегавање ношења ципела са танким ђоном, тј. без адекватне потпоре.
 
www.trčanje.rs