МЕЂУНАРОДНИ ДАН ПРЕВРЕМЕНО РОЂЕНЕ ДЕЦЕ

Данас се обележава Дан превремено рођене деце. У свету се сваке године пре времена роди око 15 милиона беба. У Србији на свет раније дође више од 4.000 беба, од којих већина захтева неки облик интензивне неге и лечења. То значи да у нашој земљи сваког дана чак седам беба не може да настави живот без специфичне неге и подршке.
Трудноћа траје 280 дана, 40 недеља, односно 10 лунарних месеци, рачунајући од првог дана последње менструације. Сваки порођај, независно о порођајној маси плода, пре навршених 37 недеља, јесте превремени. Доња граница превременог рађања, граница превременог порођаја и спонтаног побачаја данас се налази у 22. недељи трудноће (односно при тежини фетуса од 500 г). Сваки довршетак трудноће пре навршене 22. недеље улази у домен спонтаног побачаја, а онај након 22. недеље, а пре 37. недеље у подручје превременог рађања.
Извештаји о учесталости превременог рађања разликују се у зависности од расе, етничке скупине, поднебљу, земљи и институцији. У земљама северне Европе, укључујући и Велику Британију, има око 5% превремених порођаја, у западној ЕВропи око 8%, у Сједињеним Америчким Државама између 7% и 10%, док у земљама у развоју има између 10% и 15% превремених порођаја. Данас се рачуна да отприлике 5 − 15% трудноћа завршава пре термина.
Веће шансе за превремени порођај имају жене којима је и претходна трудноћа завршила превременим порођајем, жене које носе близанце или већи број деце, али и жене које имају бактеријске инфекције или дијабетес.
Превремено рођена деца захтевају посебну медицинску негу и, док не ојачају за самосталан живот, живот проводе у инкубаторима. Међутим, и њихов каснији развој захтева појачану негу и праћење јер се код превремено рођене деце често и после појављују разне развојне потешкоће. Свест о потребама прерано рођене деце није довољно развијена.
СВАКА ПРЕВРЕМЕНО РОЂЕНА БЕБА ЈЕ ПРАВИ БОРАЦ!