МЕДИЦИНСКА ЕКИПА ДОМА ЗДРАВЉА НИШ ОДРЖАЛА ЕДУКАЦИЈУ ЖЕНА ЗА САМОПРЕГЛЕД ДОЈКЕ У САЛИ ОПШТИНЕ СВРЉИГ

Медицинска екипа Дома здравља Ниш, на позив и иницијативу Општине Сврљиг, данас је у сали Општине Сврљиг одржала предавање и едукацију жена за самопреглед дојке уз поделу здравствено промотивног материјала. Предавање је одржано у оквиру пројекта „Иницијатива за превентиву“ подржаног од стране Swiss PRO организације.
Самопреглед дојке је један од начина којим се повећава свест жена о значају прегледа дојке, смањи страх од скрининг прегледа и повећава мотивисаност жена за учешће у скрининг програмима. Самопреглед подразумева инспекцију и палпацију дојке и регионалних лимфних жлезда које сама жена спроводи сваког месеца..
Самопреглед дојке ће омогућити женама да најбрже примете евентуалну промену коју раније нису имале. За успешан самопреглед дојке потребно је познавање нормалног стања дојке и правилну технику самопрегледа.
Циљ едукације је подизање свести жена о значају редовних прегледа, раног откривања промена на дојци и информисање о значају скрининг програма а све у правцу смањења умирања од ове болести.