КАКО ПРЕЖИВЕТИ ПРЕДУПИСНИ СТРЕС?

  • Како се изборити са стресом?
Пред пријемни испит већина будућих бруцоша има трему јер овај догађај гледају као на један од најбитнијих корака у свом досадашњем животу и као веома важну одлуку. Наравно да су ту у праву, али то није разлог због ког би дозволили да им трема поквари шансу за уписивање жељеног факултета или шансу да студирају о трошку државе.
Због тога, најбољи начин да се савлада трема пре полагања пријемног испита јесте да се дан пред пријемни не размишља превише о самом полагању, него (уколико је потребно) само о градиву које се припрема. Још боље би било дан пред пријемни провести у опуштеној атмосфери, уживајући у друштву или једноставно опуштајући се уз омиљену књигу, серију, филм…
Припрема за “дан Д”
Осим знања које је потребно за полагање пријемног теста, битне су и остале припреме за овај важан дан. Како би издржали целодневни напор, веома је битно вече пре лећи на време јер ништа не може надокнадити сан. Око осам сати спавања биће од велике помоћи – концентрација ће бити у пуној снази, што је један од битнијих фактора при полагању.
Осим сна, неопходно је имати и довољно енергије. Осим здравог али не преобилног доручка, непосредно пред улазак у просторију где се полаже добро је појести чоколадицу или неки други слаткиш, јер ће шећер помоћи читавом организму да издржи притисак са којим се у том тренутку бори. Шећер ће дати довољно енергије да мозак на што бољи начин функционише како би прави одговори били на правом месту.
Иако просторија у којој се полаже пријемни не може понудити осећај удобности и лагодности, ипак је могуће осећати се удобно. Потребно је само да обучете одећу у којој ћете се осећати пријатно. Требало би узети у обзир да ће у тој учионици бити хладније или топлије него напољу, па је зато корисно имати нешто што се може лако скинути, односно обући – по потреби. То може бити дукс, џемпер или сако – било шта што је на раскопчавање. За све оне који су сујеверни – права одевна комбинација је “срећна” мајица, дукс, панталоне, патике…
Како се понашати док траје испит?
Не можете утицати на околину. Врло је могуће да ће бити оних који ће шапутати или покушавати да препишу одговоре са папирића или чак и од вас. Не дајте да вас ишта од овога омете и угрози вашу концентрацију. Наместите се удобно у својој столици, сконцентришите се само на свој папир и своје знање.
Уколико вам се деси да вам мисли ипак одлутају, а са њима и очи по непознатој просторији – сетите се зашто сте ту. Уосталом, ни време не стоји и то вас ограничава. Замислите да знате одговоре на сва питања, али да због радозналости – шта се то дешава око вас, какви су људи који су вам конкуренција или какви су професори који вас “чувају” – не стигнете да до краја попуните сва поља… Сигурно вам то није циљ.
Сетите се да ће бити времена да упознате све просторије факултета на ком полажете, да ћете све своје колеге убрзо упознати, а и професоре ћете ускоро упамтити – све то уколико упишете факултет, а да би се то десило – сад је тренутак да дате све од себе и покажете своје знање.“