KAKO ПОСТУПАТИ СА БЕБОМ НАКОН ИЗЛАСКА ИЗ ПОРОДИЛИШТА

 
извор: www.bebac.com
 
Након изласка из породилишта са вашом бебом, све што желите је да будете заједно и здраво. Због тренутне ситуације са корона вирусом, биће потребно да будете још опрезнији него што бисте били у уобичајеним околностима.
 
Ово су савети како да се понашате са бебом након доласка из породилишта и у наредном периоду у току трајања корона вируса:
*Редовно перите руке
 
У трајању најмање 20 секунди, потребно је да детаљно оперете руке након сваког повратка кући споља и обавезно сваки пут пре него што ћете се мазити са бебом, носити је или хранити.
 
*Избегавајте да додирујете бебу по лицу и рукицама
 
Носите бебу, дојите, успављујте, мазите по косици, али избегавајте додиривање рукица, носића и усана, јер су то места на телу преко којих се вирус најлакше преноси.
 
*Неколико пута дневно оперите беби лице и рукице
 
Посебно ако је беба била у контакту са неким новим, или сте је водили у шетњу, препорука је да јој након тога оперете рукице јер их често ставља у уста.
 
*Избегавајте контакте са другима у затвореном простору
 
Са обзиром на епидемију корона вируса, идеално би било да са бебом буду само особе које стално брину о њој, а да виђања са другима и бабине одложите за период након короне. Баке, деке, тетке и друге особе које вам помажу у првим данима најбоље би било да намирнице, поклоне, ручак донесу испред врата, без улажења у простор у коме борави беба.
 
*Ако сте позитивни на корона вирус или сумњате да јесте, придржавајте се мера опреза током ДОЈЕЊА
 
У периоду након порођаја, ако се деси да посумњате на корона вирус или добијете резултат да сте позитивни, постоји два начина да ваша беба без обзира пије ваше млеко. Ако се одлучите да бебу дојите, од пресудне важности је да пре узимања бебе темељно оперете руке, а да током подоја све време држите маску. Друга опција је да се измлазате, а да неко други од укућана бебу нахрани млеком.
 
*Боравите у проветреним просторијама
 
Када сте унутра трудите се да вам просторије буду редовно проветрене. Лети је то посебно лако, па ако није превруће, можете све време држати отворен прозор.
 
*Уколико идете напоље са бебом, држите растојање од других најмање 2 метра
 
Када одлучите да изведете бебу у шетњу, трудите се да и на ваздуху не будете у гужвама и преблизу других људи. Ако је могуће, за шетње бирајте места која нису прометна и где сте у минималном ризику од контакта са другима.
 
*Свакодневно чистите површине у дому које често додирујете
 
Површине које најчешће у току дана додирујете пребришите када год сте у прилици, то јест чешће него што то иначе радите.
Придржавање мера опреза помоћи ће вам да смањите ризик од корона вируса. Иако није једноставно, и изискује више енергије и живаца, боље ћете се осећати када знате да сте дали свој максумум да заштитите своју породицу.