КАКО НАУЧИТИ ДЕТЕ ДА НОСИ МАСКУ?

преузето са сајта: www.bebac.com

Иако су маске одраслима постале свакодневница, нова препорука да би и деца требала на овај начин да се заштите пред родитеље је ставила нови изазов – да мотивишу и науче своје дете да користи маску.

Велика предност на самом старту је чињеница да деца сад већ месецима посматрају одрасле са маскама. На предлог да и они добију овај задатак многа деца, посебно она старије, ће одреговати без стреса и брзо ће прихватити, чак се осећати и “битно” јер раде нешто као мама и тата, а имаће и прилику да се бар на кратко да “преруше” у докторе.

Међутим, деца од две или три године ће можда имати проблем јер маске прекривају пола вашег лица и плаше се када их носите, па идеја да их и они носе неће бити привлачна ако не успете од тога да направите игру.
Ово су савети како ће деци свих узраста бити лакше да носе маску у ситуацијама када је то пожељно

***На што једноставнији начин покушајте да им објасните зашто је потребно да носе маске

Први корак у мотивисању деце да носе маске је да им објасните да ће на тај начин чувати своје здравље, као и здравље другара, бате, секе, баке… Старијој деци ће то бити јасно, а млађој ће бити збуњујуће без обзира колико једноставно покушали да им објаснимо. Она ће свакако морати да прихвате маске, као и пуно других радњи које раде, а није им увек најјасније зашто. У њиховом узрасту је најчешће довољно је да тата и мама мисле да тако треба.

***Нека прво пробају код куће колико год је пута потребно

За почетак, пре него што буду требали да носе маску изван куће, дајте детету прилику да испроба маску и покажите му како се правилно ставља и скида.

***По могућству нека маске буду шарене и веселе

Ако имате прилику набавите маске од текстила које су шарене и намењене за децу. Осим тога, на маскама које можете купити у апотеци, деца код куће могу шарати или налепити стикере и на тај начин им дати свој лични печат.

***Ако самостално шијете маске, нека вам деца помогну у томе

Од старих мајица и других тканина можете направити маске и сами. У томе вам могу помоћи и деца тако што ће изабрати оне материјале који се баш њима свиђају и које ће радо носити. Када купујете или шијете маске идеално би било да за децу направите оне које се везују позади, а не оне чији ластиш иде иза ушију.

***Охрабите их да се код куће играју са маскама

За децу увек важи да је све лакше ако се претвори у игру. Многи од њих ће пожелети да буду лекари, медицинске сестре и да својим луткама стављају маске и лече их. То је добар начин да деца на свој начин доживе корона вирус и боље га схвате и прихвате.

Можете се и ви играти са њима и питати их зашто меда мора да носи маску. На тај начин ћете схватити шта им је јасно, а шта не и даћете им одговоре на њима разумљив начин.

***Ако су деца мала прихватите њихове страхове

Може се десити да ваше дете има страх од маске и да одбија да је стави. У тим ситуацијама важно је да не негирате његов страх, да га утешите, када имате прилику поиграте се и докажете му да нема чега да се боји. Време ће бити ваш савезник и дете ће полако прихватити да је понекад потребно и да оно стави маску.

Маске су једна од мера заштите од корона вируса широм света. Њеним ношењем смањујемо ризик да ми, али и други око нас оболе од Ковида 19. Будимо одговорни у заједничком борби са корона вирусом и мотивишимо и децу да учествују у томе онда када је то неопходно и пожељно.