КАКО КАФА ПОБОЉШАВА ЗДРАВЉЕ?

Кафа доноси бројне користи нашем организму. Иако спада у намирнице од којих не бисте очекивали добробит, као што су на пример вино, чоколада и кокице, тринаестогодишња студија Националног онколошког института је показала да конзумирање до неколико шоља кафе дневно смањује ризик ране смрти од карцинома за око 16%.

Иако кафа донекле повећава зависност од кофеина и нивое хормона кортизола у организму, дајемо вам десет области у којима се она показала корисном (уколико се ограничи млеко и шећер!)

Превенција камена у жучи

Истраживачи са Харварда су пронашли да се код жена које су пиле најмање четири шоље кафе дневно смањује ризик од ове појаве за чак 25%. Слична студија је потврдила то исто и за мушкарце.

Превенција депресије

Жене које су пиле две до три шоље кафе дневно смањиле су ризик од депресије за 15% а оне које су пиле четири- до 20%, по истраживању Архива интерне медицине из 2011. године.

Побољшање памћења

Кафа помаже одржавању дугорочне и краткорочне меморије. Студија Радиолошког друштва Северне Америке из 2005. године је показала да конзумирање две шоље кафе дневно, побољшава краткорочну меморију.

Иако се неко време зна да помаже у превенцији Алцхајмерове болести, истраживање Универзитета Јужне Флориде из 2011. године је показало директну везу уноса кафе и кофеина са смањењем ризика од овог обољења.

Смањује ризик од дијабетеса

Студије наводе да су редовни конзументи кафе под мањим ризиком да оболе од дијабетеса „типа 2“ уколико узимају најмање четири шоље кафе дневно а ризик се смањује до 50%.

Смањује ризик од карцинома

Шведска студија из 2008. године наводи да узимање најмање две шоље кафе дневно смањује ризик од карцинома дојке, ендометријума, простате и јетре као и оних повезаних са гојазношћу, естрогеном и инсулином. Харвардска школа јавног здравља тврди да су резултати и учинак на здравље исти код обичне кафе као и код оне без кофеина.

Дизање метаболизма

Кафа помаже одржавању или, у појединим случајевима, губитку тежине. Студије из осамдесетих година објашњавају како кофеин стимулише метаболизам. Скорија истраживања су открила да млевено зрно зелене кафе у облику суплемента помаже губитку тежине (просечно око 8 кг за 22 недеље). Ради се о хлорогенској киселини која смањује абсорпцију глукозе.

Мањи ризик од Паркинсонове болести

У часопису Америчке Медицинске асоцијације из 2000. године се наводи да унос кофеина смањује ризик од ове болести. Две до три шоље кафе дневно значи око 25% мањи ризик од развоја ове болести, тврди се у студији из 2006. године.

Антиоксидативна својства кафе

Харвардски истраживач Едвард Ђовануки је у свом раду приметио да кафа има више антиоксиданата од било ког другог воћа или поврћа као и да је извор „број 1“ ових елемената у америчкој исхрани.

Подиизање способности

У неколико студија су кафа и кофеин показали да помажу издржљивости и краткорочној физичкој способности. Студија из 2008. године закључује да су бенефити кофеина значајни и за дугорочне активности високог интензитета који такође помаже атлетичарима у постизању бољих резултата (чак и код мањка сна!) уколико се узме сат времена пре вежбања у дози од 4 мг за сваки килограм тежине

http://www.xn--tranje-j2a.rs/