Како да се понашамо када се вратимо на посао, у смислу заштите од коронавируса, све док траје епидемија болести KОВИД-19?

Преузето са сајта: www.izjzv.org.rs

За време пандемије, многи од нас су радили од куће или су привремено прекинули свој рад или боравили у самоизолацији. Повратак на посао све је извеснији како се епидемиолошка ситуација KОВИДа побољшава па се треба припремити за рад у условима пандемије. Како би се смањио ризик од инфекције по повратку на радно место, упознајте се са неким саветима и препорукама епидемиолога:

Ако сте прехлађени – останите код куће и јавите се изабраном лекару телефоном, ради консултације или директно посетите најближи ЦОВИД центар дома здравља. Ако сте у недоумици око ваших симптома, потражите информације на сајту Министарства здравља цовид19.рс, дома здравља, завода/института за јавно здравље и других здравствених установа.

Ако се враћате на посао, упознајте са протоколом/процедуром за понашање запослених код вашег послодавца за време трајања пандемије.

Одржавајте физичку дистанцу од 1-2 метра од других људи, како од колега, тако и од клијената.

Често проветравајте просторије у којима боравите. Ако простор има централну вентилацију, побрините се да одржавате хигијену вентилационог система по упутству произвођача. Ако у летњем периоду користите клима-уредјаје, сада је време да се добро очисте.

Маску и рукавице користите на радном месту уколико пружате услуге људима, или ако постоје више од две особе у вашој  радној средини или непосредној околини (све док траје ово ограничење). Обратите пажњу на правилно стављање и скидање маске и рукавица. Маску поставите на лице тако да вам покрије и нос и уста, а да што боље прилегне на лице. Не додирујте је рукама. Маске се користе једнократно, онолико дуго колико је написано на декларацији (за обичне хируршке маске нај;е[‘е се мења 2-3 пута у току осмочасовног радног времена, зависи да ли се носе у континуитету). Након скидања маске, као и након скидања рукавица, обавезно је прање руку водом и сапуном.  Маске и рукавице се одлажу се у кесу за инфективни отпад а затим у бесконтактну канту за отпатке са поклопцем.

Перите руке топлом течном водом и сапуном (ако је тврди сапун, мора бити лични) у трајању од 20 секунди, а потом обришите руке папирним или личним убрусом сваки пут када: дођете на посао, пре јела, после употребе тоалета, након употребе папирних марамица за брисање носа, чишћења радног простора, коришћења заједничких предмета или пробора у канцеларији.

Уколико сте на месту где не можете опрати руке, и/или ако руке нису видно запрљане, користите дезинфицијенсе на бази алкохола у виду течности или гела.

Не додирујте рукама усне, нос и очи, ни у рукавицама.

При кашљању и кијању користите једнократно папирну марамицу и потом је баците у бесконтактну канту за отпатке са поклопцем.

Ако вам није одмах доступна марамица, кијајте и кашљите у прегибну страну лакта, али одмах се опскрбите марамицом.

Често дезинфикујте наочаре, мобилне телефоне, оловке, кључеве, нотесе, ИД-картице и новчанике.

Неколико пута дневно (или ређе ако се не ради са клијентима) треба дезинфиковати радне површине (столове), тастатуре, мониторе и “мишеве” рачунара, кваке, прозорске дршке, дршке од намештаја, рукохвате или наслоне столица.

Уколико не морате конзумирати напитке и оброке док сте на послу, боље је да се храните код куће или понесете купљен или направљен оброк и напитке упаковане и чуване на хигијенски начин (алу-фолија, посуде за замрзивач, термос…), него да приручно користите услове у радном простору, делећи прибор са другима. Није препоручљиво да излазите у снабдевање са посла све док траје епидемија.

 

За време трајања пандемије потребно је чешће брисање и дезинфекција подова и радних површина (за подове се препоручују водени раствори на бази хлора, а за радне површине средства на бази 75% алкохола, једнократне хигијенске марамице и влажни убруси и др). Не смеју се мешати крпе за радне површине и под. Не смеју се ни опране крпе за под привремено остављати на столице и друге делове намештаја. Треба их редовно мењати и прати детерџентима уз додатак препарата са хлором, а сушити на сунцу или у сушилицама, одвојено у зависности од сврхе. Ако имате могућности, можете користити посебне веш-машине и сушилице за подне крпе и крпе за намештај.