ЈОШ ЈЕДАН ДАН ЗА ПРЕВЕНТИВУ

ЈОШ ЈЕДАН ДАН ЗА ПРЕВЕНТИВУ
У складу са Планом превентивних активности а и као наставак обележавања Европске недеље превенције рака грлића материце, Дом здравља Ниш наставља са акцијом „Отворена врата“ у суботу 30.09.2023. године у централном објекту, у периоду од 07:00 до 14:00 часова. Циљ ове акције је да се анимира велики број грађана да ураде превентивне и скрининг прегледе и тиме спрече настанак болести и компликација.
Организовани су следећи превентивни и скрининг прегледи:
1. Служба за здравствену заштиту жена позива све жене старосне доби од 25-64 године да ураде скрининг на рано откривање карцинома грлића материце – ПАПА тест.
Узимање бриса радиће се на I спрату, у простору Службе за здравствену заштиту жена у централном објекту Дома здравља Ниш
2. Служба за здравствену заштиту одраслих ће радити и следеће скрининг прегледе:
– на рано откривање карцинома дебелог црева
– на рано откривање кардиоваскуларних болести (мерење крвног притиска)
– на рано откривање дијабетеса
– на рано откривање депресије
3. Служба за поливалентну патронажу позива жене да присуствују обуци за самопреглед дојке.
4. Служба за радиолошку дијагностику позива жене старосне доби од 50-69 година да се одазову скринингу на карцином дојке и обаве мамографију.
5. Служба за физикалну медицину и рехабилитацију:
– одређивање коштане густине-дезинтометрија.
6. Служба за здравствену заштиту деце и школске деце радиће вакцинацију деце узраста од 9 до 19 година вакцином против ХПВ-а. Ради се о препорученој вакцинацији против хуманог папилома вируса, циљ је да се овом акцијом омогући вакцинација деце оних родитеља који су радним данима онемогућени да доведу децу.
Позивамо све грађане да провере своје здравље!