HAJABA!!! СКРИНИНГ ПРЕГЛЕДИ НА РАК ДОЈКЕ, ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ И ДЕБЕЛОГ ЦРЕВА У ДОМУ ЗДРАВЉА НИШ У СУБОТУ 29.02.2020.ГОДИНЕ

Дом здравља Ниш организује акцију посвећену реализацији Националног скрининг програма на рано откривање рака дојке, грлића материце и дебелог црева.
У суботу 29.02.2020. године од 07:00 до 19:00 часова, планиране активности одржаће се у централном холу, просторијама Центра за превентивне здравствене услуге које се налазе у приземљу и просторијама Службе за радиолошку дијагностику и Службе за здравствену заштиту жена које се налазе на првом спрату Дома здравља Ниш.

1. Сви грађани старосне доби од 50 -74 године живота, оба пола (који у последње 2 године нису урадили ФОБ тест – тест на скривено крварење у столици) имаће прилику да након узимања основних података из анамнезе и критеријумима за укључивање у скрининг, добију ФОБ тест са упутствима за узимање узорка столице, и детаљна упуства у вези овог тестирања.
2. Све заинтересоване жене, старосне доби од 50-69 година живота (које у последње 2 године нису урадиле мамографију) имаће прилику да ураде или закажу мамографију. Жене млађе од 50 и старије од 70 година могу да се јаве свом изабраном гинекологу и добију препоруке у вези неопходних дијагностичких прегледа.
Овом приликом радиће се и едукација жена за самопреглед дојке.
3. Све заинтересоване жене, старосне доби од 25-64 година живота имаће прилику да ураде или закажу скрининг гинеколошки преглед, односно узорковање Папаниколау теста (једноставан тест за рано откривање рака грлића материце).

Након обављеног превентивног прегледа сваки пацијент добиће извештај о здравственом стању, а они код којих резултати одступају од нормалних вредности биће упућени на даље дијагностичке процедуре и лечење.
Поменуте активности биће пружене свима, без обзира на статус здравственог осигурања.
Овом приликом у централном холу здравствени радници пружаће информације о могућностима превенције и ране дијагностике ових болести уз поделу промотивног материјала са здравствено-васпитним садржајем.