Главна достигнућа и потенцијали Дома здравља Ниш у 2020. години

Главна достигнућа и потенцијали Дома здравља Ниш у 2020. години

· У 2020. години у Дому здравља Ниш пружено је 4.250.320 услуга ван ковид система од тога око 200.000 превентивних услуга и услуга здравственог васпитања, што је и примарни задатак установе.
· Део радне године која је иза нас обележила је епидемија и пандемија изазвана корона вирусом. Целокупна организација и рад Дома здравља Ниш били су прилагођени новонасталој ситуацији уз праћење препорука и алгоритама за пријем, тријажу и лечење пацијената сумњивих на Ковид инфекцију.

· У оквиру ковид система пружено је 408.316 услуга.

· Урађено је 11.054 серолошких тестова, 20.440 ПСР тестова, 14.578 антигенских тестова.

· Служба радиолошке дијагностике урадила је 20.599 рендгенских снимака плућа
· Служба за лабораторијску дијагностику у овом периоду пружила је 52.951 услугу.

· Ка инфективној клиници упућено је 2.763 пацијента.

· Уз максималне напоре организовано је лечење хроничних пацијената, издавање рецепата и дознака путем е-мaila и Контакт центра.

· Поносни смо на рад наших тимова у црвеној зони као и на рад запослених у зеленој зони, пацијенти су задовољни и свакодневно стижу речи похвале.

· Установа је 2020. године обележила платинасти јубилеј, седамдесет пет година од оснивања примарне здравствене заштите у Нишу. Овим поводом објављена је монографија „75 година примарне здравствене заштите у Нишу“ која на најбољи начин презентује рад Дома здравља Ниш, данас модерне установе примарне здравствене заштите, чија је делатност очување здравља целокупног становништва Града Ниша и околине. Ова монографија представља сведочанство о годинама које су за нама, развојном путу здравствене заштите а истовремено је сведок садашњих дешавања. У монографији је представљена Мисија и Визија развоја примарне здравствене заштите у Нишу.

� Дом здравља Ниш је од стране Министарства здравља Републике Србиједобио уговоре о грантовима за спровођење 4 пројекта просечне вредности 3.500.000,00 динара усмерених на унапређење квалитета здравствених услуга у примарној здравственој заштити.

� Од стране Министарства здравља Републике Србије Дом здравља Ниш је за потребе рада у Ковид амбулантама добио два рендген апарата и један ултразвучни апарат.

� Набављене су и стављене у функцију 2 стоматолошке столице из Пројекта НИС “Заједници заједно”. Комплетно је реновирана и дограђена нова просторија у склопу зубне технике. Оплемењен је простор у дечијим чекаоницама.

� Обновљен је возни парк набавком 5 аутомобила.

� Одељење офталмологије добило је један од најважнијих апарата у дијагностици – кераторефрактометар као и фундус камеру са пратећим софтвером из донације фирме Оптикус Београд.

� У оквиру континуиране медицинске едукације, Дом здравља Ниш акредитовао је бројне on line тестове и омогућио свим здравственим радницима да обезбеде бодове неопходне за обнављање лиценце.

· Часопис Кућа доброг здравља нас представља на најбољи начин. До сада је објављено једанаест бројева.

· Остварена је добра сарадња са градском управом и градским општинама.

· Круна успешног рада у 2020. години је награда Града Ниша „11. јануар“ највеће признање које је Дом здравља остварио за професионални рад, хуманост, толеранцију и тимски рад у борби против Ковид инфекције.

� Дом здравља Ниш – Кућа доброг здравља и у наредној години ће радити на унапређењу квалитета рада здравствене заштите, прилагођавати рад потребама становника и бити на услузи нашим корисницима.