ЕДУКАЦИЈА ДЕЦЕ О ШТЕТНОСТИ ДУВАНСКОГ ДИМА

Поводом Националног дана борбе против дуванског дима, поред осталих активности Саветовалиште за младе, одржало је акцију у холу у  периоду од 10:00 до 12:00 часова.

У Србији конзумира дуван око 8% основаца и 37, 5% средњошколаца, без битних разлика у односу на пол и место становања. Део превентивног процеса је, осим едукативних предавања и радионица, оспособљавање деце и младих да стекну вештине, да одоле притисцима вршњака и одбију цигарету, да донесу одлуку да не пуше, да разумеју последице пушења, као и да стичу самопоуздање.

Конзумирање дувана код младих научено је понашање, а у том процесу учења и усвајања навике пушења пресудну улогу особито имају вршњаци и одрасле особе у најближем окружењу у којем млади пушачи одрастају. Истраживања о пушењу код младих управо показују ту важност социјалног утицаја, али такође показују да одређени проценат испитаних младих пушача пуши јер им то годи, а таквих је све више како су старији. Осим штетног дејства цигарета на организам младих, што је темељни проблем код пушења, такође се повећава и опасност од конзумације других психоактивних супстанци, посебно алкохола и марихуане.

 Децо, запамтите „свака цигарета смета“