ДОМУ ЗДРАВЉА НИШ УРУЧЕНИ УГОВОРИ О ГРАНТОВИМА ЗА РЕАЛИЗАЦИЈУ ЧЕТИРИ ПРОЈЕКТА ОД СТРАНЕ МИНИСТАРСТВА ЗДРАВЉА

У амфитеатру Ургентног центра Клиничког центра Србије у Београду, дана 29.11.2019. године одржан је скуп на коме су свечано уручени уговори о гранту за унапређење квалитета примарне здравствене заштите. Скуп је поздравио Министар здравља асс др Златибор Лончар и поделио уговоре представницима здравствених установа које су добиле средства.
Министарство здравља покренуло је спровођење програма грантова за унапређење примарне здравствене заштите, у оквиру пројекта „Други пројекат развоја здравства Србије“ и „Додатно финансирање за Други пројекат развоја здравства Србије“. Одлуком министра здравља, након спроведеног јавног позива, анализе и евалуације предлога пројеката од стране комисије за имплементацију грантова Министарства здравља, 83 дома здравља ће бити корисници грантова за унапређење квалитета примарне здравствене заштите, за спровођење укупно 91 пројекта. Планирано је да спровођење пројеката почне у децембру 2019.године и да реализација пројеката траје 12 месеци.

Дом здравља Ниш добио је уговоре о грантовима за спровођење 4 пројекта и то:
– „Унапређење здравствене заштите жена на територији Нишавског округа набавком два колпоскопа за Дом здравља Ниш“
– „Унапређење квалитета у лечењу кардиоваскуларних болести набавком холтера крвног притиска (24-часовно праћење) троканалног ЕКГ апарата и дефибрилатора за потребе Одељења интерне медицине у Дому здравља Ниш “
– „Повећање обухвата сеоског становништва на територији града Ниш превентивним прегледима“
– „Побољшање здравсвене заштите старих и непокретних лица обављањем лекарских прегледа у кућним условима“
Здравље становништва је један од најзначајнијих приоритета не само на локалу већ и на регионалном и националном нивоу.