ДОМ ЗДРАВЉА НИШ ДОБИО НОВУ КОЛИЧИНУ ВАКЦИНЕ ПРОТИВ СЕЗОНСКОГ ГРИПА

Дому здравља Ниш испоручено је 600 доза вакцине против сезонског грипа, коју ће грађани моћи да приме у централном објекту (ординација бр. 48) са налогом изабраног лекара.
Због великог интересовања становништва за кратко време, почев од 14.10.2019. године, дато је 7.500 доза вакцине против сезонског грипа.
Време неопходно за стицање имунитета је 2-3 недеље након давања вакцине, а трајање поствакциналног имунитета варира и износи 6-12 месеци, па из тог произилази потреба вакцинације сваке године, као и због варирања различитих сојева вируса грипа који могу да се мењају сваке године/сезоне.
Имајући у виду различиту ефикасност вакцине према узрасним категоријама код којих се апликује, потребно је напоменути да се код вакцинисаних у случају оболевања развија блажа клиничка слика, као и да се редукују могуће теже компликације у случају оболевања код особа које су у ризику.
Изузимајући привремене или трајне компликације, ову вакцину је могуће апликовати већ у узрасту од навршених 6 месеци живота.
Вакцина је бесплатна, потребно је само да се јавите свом изабраном лекару.

Најефикаснија мера превенције против грипа је управо вакцинација.